Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dochter N18-drama verklaart dat beiden het niet wilden overleven: 'Mijn moeder was m'n beste vriendin'

20220801 N18 zaak Fotos News United Dennis Bakker Bewerking 1 Twente
Moeder en dochter werden zondagnacht gevonden op de N18
Beeld: News United/Dennis Bakker, bewerking 1Twente

De moeder en dochter, die begin deze week betrokken waren bij het viaductdrama op de N18 bij Haaksbergen, hadden het plan om gezamenlijk uit het leven te stappen. Dat schrijft RTV Oost. Waar de 62-jarige moeder de val vanaf het viaduct niet overleefde, kwam de 36-jarige dochter weer bij kennis. Tijdens de rechercheverhoren verklaarde ze dat dat niet de bedoeling was. Ze wilden het beiden niet overleven: "Mijn moeder was mijn beste vriendin."

Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder deze week dat de dochter niet langer in voorarrest hoeft te blijven, maar dat ze wel verdachte blijft in de zaak. Officieel wordt ze ' verdacht van 'betrokkenheid bij de dood' van haar moeder, zoals justitie het omschrijft.

N18 dode en gewonde vrouw onder viaduct politie
Lees ook
Dochter N18-drama Haaksbergen vrijgelaten, blijft nog wel verdachte

Op basis van verklaringen van de dochter heeft het rechercheteam intussen een eerste reconstructie kunnen maken van wat er die avond zou zijn gebeurd.

Botbreuken

Ze mag dan in figuurlijke zin op vrije voeten zijn gesteld, de vrouw is de eerstkomende tijd nog wel aan het ziekenhuisbed gekluisterd. Behalve ernstig letsel aan haar rug en heup liep ze een gebroken arm op. De afgelopen dagen is ze geopereerd, terwijl er voor de komende dagen nog meer operaties gepland staan.

Nadat de twee vrouwen in de nacht van zondag op maandag op het asfalt van de N18 werden aangetroffen en bleek dat ze verwondingen hadden die niet door de val konden zijn veroorzaakt, werd het rechercheteam Nunki22 geformeerd, vernoemd naar een ster in het sterrenbeeld Boogschutter.

Zowel maandag als dinsdag heeft de vrouw vanuit het ziekenhuisbed van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede verklaringen afgelegd over wat er die fatale nacht zou zijn gebeurd.

Terug naar Twente

Zoals eerder gemeld zijn de moeder en dochter van oorsprong afkomstig uit Haaksbergen, maar zijn ze op een gegeven moment naar elders vertrokken. Daar begon de dochter een spirituele praktijk.

Nadat ze daar vanwege huurschulden het huis waren uitgezet, woonden ze nog enige tijd op een camping, waar ze vertrokken zonder te betalen.

Uiteindelijk keerde het tweetal terug naar Haaksbergen, waar ze woonruimte huurden op een vakantiepark aan de rand van het dorp. Maar ook daar hadden ze intussen huurschulden opgelopen. Iets waarover de eigenaar had gereclameerd.

'Beste vriendin'

Tijdens de rechercheverhoren verklaarde de dochter dat zij en haar moeder, van wie bekend is dat ze een groot deel van haar leven psychiatrische problemen heeft, al geruime tijd met het plan liepen om uit het leven te stappen. Het was doelbewust het plan dat gezamenlijk te doen: "Mijn moeder was mijn beste vriendin." Maanden geleden hadden ze hiervoor al twee messen aangeschaft.

Afgelopen zondagavond fietsten moeder en dochter eerst naar een café in het dorpshart van Haaksbergen, een etablissement waar de dochter rond de eeuwwisseling een bijbaantje had toen het nog een andere naam had. Na eerst wat koffie te hebben gedronken, bietsten ze nog wat sigaretten bij andere terrasbezoekers. Waarna ze uiteindelijk op zoek gingen naar een geschikte plek, zo verklaarde de dochter tegenover rechercheurs van het team Nunki.

Goeroe als inspirator

Opvallend was overigens de manier waarop ze dat deed. Niet onder emotionele toestanden, maar eerder juist haast klinisch.

Tijdens de verhoren noemde ze meermaals dat ze geïnspireerd was door de Indiase goeroe Sri Aurobindo.

Nadat de moeder en dochter na het terrasbezoek eerst twee andere viaducten in de nabije omgeving hadden bekeken, fietsten ze uiteindelijk naar het viaduct Hanenberg over de N18, de nieuwe Twenteroute. Een afgelegen plek tussen Haaksbergen en Boekelo, overigens zo ongeveer de andere kant van het dorp ten opzichte van het vakantiepark waar ze verbleven.

Volgens de vrouw hadden ze zichzelf beiden snijwonden in de halsstreek toegebracht, waarna ze naar beneden sprongen.

Tot haar eigen verbazing kwam de dochter weer bij kennis, waarbij ze ineens oog in oog stond met een ambulancebroeder, zo vertelde ze. Daarop werd ze overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede.

Bewaking in ziekenhuis

Nadat ze in de loop van de ochtend werd aangehouden, besloot de officier van justitie op basis van de verklaringen die de dochter aflegde om niet te vragen om de zogenoemde bewaring. De vrouw mag zodoende het verdere onderzoek in vrijheid afwachten. Tot aan die beslissing gisteren kreeg ze in het ziekenhuis nog politiebewaking.

Tijdens de verhoren benadrukte de dochter meermaals dat ze heel bewust gezamenlijk met haar moeder tot de conclusie was gekomen niet verder te willen leven. In het verleden hadden ze die plannen meermaals samen besproken. Afgelopen zondag was het de eerste poging, waarbij ze ervan uit gingen dat de combinatie van de snijwonden en de sprong vanaf het circa acht tot tien meter hoge viaduct moest volstaan.

Aanvankelijk hield het rechercheteam er nog rekening mee dat er mogelijk een derde persoon bij het incident was betrokken, maar uit onderzoek blijkt dat daar geen aanwijzingen voor zijn.

Onderzoek naar psyche

De verwachting is dat justitie de komende tijd zal vragen om opname in een forensische kliniek voor onderzoek door psychologen en psychiaters naar de psyche van de vrouw. Vooral ook omdat de dochter zelf in de hulpverlening heeft gewerkt. Nadat ze twee jaar als sociotherapeut in de tbs-kliniek in Rekken werkte, ging ze onder meer aan de slag als spiritueel hulpverlener.

Hans Speijdel, advocaat van de dochter, weigert commentaar. "Ik heb geen behoefte hier op te reageren", aldus de raadsman.

Chantal Westerhoff, woordvoerster van het rechercheteam, laat weten dat de zaak nog steeds in onderzoek is: "We onderzoeken dit echt als een misdrijf en zolang blijft ze ook verdachte."

Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten gedurende het onderzoek niet te willen reageren. Onduidelijk is hoe lang dit onderzoek nog in beslag gaat nemen.

Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de verklaring van de dochter juist is.

icon_main_info_white_glyph

113

Denk je aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem via 113 zelfmoordpreventie, of bel gratis 0800-0113.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.