Wie hem ziet in vol ornaat, vergeet dat nooit meer. Enschedeër Hans Rutjes geeft als extravagante eenmansband letterlijk en figuurlijk kleur aan zijn stad. Op eenzelfde speelse manier inspireert hij al 35 jaar stadsgenoten met Circus Tijdgeest. Vrijdagavond - bij zijn afscheid als directeur van dat sociale circus - kwam daar een speciale eigenschap bij: Rutjes kreeg een Enschede-penning, slechts de 79ste die is uitgedeeld in bijna een eeuw tijd. Een bijzondere bevestiging van zijn unieke bijdrage aan de uitstraling van Enschede.
Hans Rutjes - zichtbaar geëmotioneerd door de uitreiking - komt met het ontvangen van de Enschede-penning in een illuster rijtje. Bekende burgemeesters als Edo Bergsma en Ko Wierenga gingen hem voor, evenals vooraanstaande organisaties als Vredestein en FC Twente. Eind mei werd Universiteit Twente nog aan het rijtje toegevoegd.
Er wordt overigens niet met de ereplaquette gestrooid: circusdirecteur Rutjes, die ook als eenmansorkest Di Stephano door de straten gaat, kreeg vandaag pas de 79ste sinds de allereerste die in 1928 werd uitgereikt. Verderop in dit artikel een leuk weetje over die eerste.
De Enschede-penning wordt gegeven aan personen, bedrijven en instellingen die een speciale uitstraling geven aan Enschede en zo bijdragen aan de promotie en het imago van de stad, door jarenlange inzet met uitzonderlijke activiteiten.
De penning verschilt van de vaker uitgereikte Enschede-speld. De speld wordt toegekend aan personen die zich voor de stad op bijzondere wijze hebben ingezet voor een speciale zaak, of op een bepaald terrein.
Rutjes ontving het ereteken uit handen van locoburgemeester Arjan Kampman. Hij werd verrast tijdens een voorstelling ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van ‘zijn’ Circus Tijdgeest, een plek waar iedereen artiest kan zijn en deelnemers spelenderwijs werken aan zichzelf. De Enschedeër startte het ooit in het Acaciaplantsoen in de wijk Pathmos en was tot vandaag nog altijd directeur en inspirator van het project.
Bij de jubileumvoorstelling in het Van Heekpark nam Rutjes afscheid als directeur van het circus. Zijn eigen optreden in die show, na de pauze, was voor hem daardoor sowieso al bijzonder. Toen zijn uitvoering bezig was - om 20.10 uur - werd hij overvallen door een lied van zijn 'circusfamilie', toespraken en als klap op de vuurpijl de uitreiking van de penning. De reactie van de straatartiest vat alles samen: "Dit is de mooiste munt die ik ooit in mijn koffer heb gehad!"
Leuk weetje: morgen is het precies 95 jaar geleden dat de allereerste Enschede-penning werd toegezegd, aan vliegenier J.B. Scholte. Dat gebeurde bij zijn huldiging op 30 juli 1927, omdat hij een week daarvoor als (tweede) piloot succesvol was teruggekeerd bij de eerste passagiersvlucht van Nederland naar Nederlands-Indië en terug.
Hij moest echter nog wel even op die zilveren legpenning wachten. De uitreiking was pas maanden later, op 3 januari 1928, omdat het een behoorlijke tijd duurde om het eremetaal te maken. Dat ging bij de Enschede-penning die Hans Rutjes vandaag kreeg een stuk sneller.