Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo komt met concreter voorstel voor uitbreiding energietoeslag

Energie gaspit energiearmoede toeslag hengelo enschede pixabay
De SP wil dat huishoudens met een inkomen van 130 procent van het sociaal minimum ook in aanmerking komen voor de eenmalige toeslag
Beeld: Pixabay

De Hengelose SP-fractie komt met een initiatiefvoorstel om de eenmalige energietoeslag uit te breiden. Met het voorstel moeten huishoudens met een inkomen van 130% van het wettelijk sociaal minimum ook aanspraak kunnen maken op de eenmalige 800 euro. Eerder werd een motie van de socialisten en Lokaal Hengelo verworpen, maar de fractie komt nu met een concreter plan.

Meevaller

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd er gesproken over de plannen van het nieuwe college. Er werd tijdens de vergadering onder andere gesproken over de financiële meevaller van ruim negen miljoen euro en de invulling hiervan. Tijdens de vergadering dienden de SP en Lokaal Hengelo een motie in om een deel van dat geld te gebruiken voor uitbreiding van de eenmalige energietoeslag naar meer gezinnen.

"De SP-fractie kwam niet met een dichtgetimmerd voorstel, maar verzocht de raad direct na het zomerreces een politieke markt te houden om de invulling van de besteding nader met elkaar te bespreken. Dit volkomen volgens de wens van de nieuwe coalitie om als raad kaderstellend te zijn en samen het gesprek aan te gaan", zegt SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld in het voorstel.

De motie werd verworpen. Sommige fracties vonden het te kort dag om zo net voor het zomerreces een beslissing te nemen over de invulling van het geld. "Teleurstellend was het om te constateren dat ons amendement niet op een meerderheid kon rekenen en veel fracties landelijk beleid willen afwachten."

icon_main_info_white_glyph

Wat is een initiatiefvoorstel?

Een initiatiefvoorstel is één van de instrumenten die een gemeenteraadslid heeft. Hierbij dient een volksvertegenwoordiger zelf een concreet voorstel in. Het voorstel komt dan op de agenda te staan en wordt dan door de raad en het college besproken.

Discussie

Tijdens de raadsvergadering gaf wethouder Jacqueline Freriksen al aan een brede discussie na de zomer niet te zien zitten: "Het klinkt sympathiek, maar besef dat wij op dit moment nog onvoldoende weten om een brede raadsdiscussie hierover te kunnen voeren in september." Zij wil dan ook wachten tot Den Haag met concretere plannen komt. Nu de SP met een initiatiefvoorstel komt, wordt het alsnog op de agenda gezet.

12844 gas
Lees ook
Hengelo gaat minima niet extra ondersteunen in energiecrisis, ondanks buffer van 45 miljoen

Huishoudens

De SP roept op om de huidige regels te versoepelen en óók mensen die 130 procent van het wettelijk sociaal minimum verdienen een eenmalige energietoeslag uit te keren. Gemeenten mogen zelf de regels invullen en in Hengelo is dit 120 procent. In steden als Rotterdam en Apeldoorn is dit wél 130 procent.

In Hengelo komen 5440 huishoudens in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag. Volgens de socialisten komt er met een uitbreiding een groep van 1308 huishoudens bij. Dit kost, volgens de SP, Hengelo zo'n 1.106.000 euro uit de algemene reserve.

Gasmeter immowegmann splash
Lees ook
Energiearmoede in Hengelo: ‘Toeslag slechts een druppel op de gloeiende plaat’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.