Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Tropische temperaturen in Twente: al vroeg druk bij Tuindorpbad

Thermometer2 pixabay
Het KNMI heeft voor dinsdag code oranje afgekondigd
Beeld: Pixabay

Het is tropisch warm de komende dagen. Dinsdag kan het zelfs veertig graden worden in Twente. Het KNMI heeft voor dinsdag code oranje afgekondigd. In het Tuindorpbad was het maandagochtend al druk.

Tuindorpbad

Met deze hoge temperaturen is een verkoelende duik geen overbodige luxe. Dat merken ze bij het Tuindorpbad in Hengelo ook, daar was het maandagochtend al gezellig druk: “Het is al veel drukker dan gebruikelijk en dan is de zomervakantie nog maar net begonnen”, zegt bestuurslid Janine Francken. Zij verwacht dan ook dat het morgen ook flink druk wordt. “Sommigen zullen alleen even een korte verkoelende duik nemen, terwijl anderen de hele dag in het bad blijven liggen.”

Omdat het om een natuurbad gaat, wordt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens Francken is de waterkwaliteit goed voor mekaar: “De waterkwaliteit is goed en wordt regelmatig gecontroleerd. De watertemperatuur is momenteel zo'n 22 graden, dus lekker fris.”

Ouderen

Naast vertier, kan de hitte ook gevaarlijk zijn voor ouderen en chronisch zieken. Bij zorginstelling Carintreggeland hebben ze een speciaal protocol in het leven geroepen om ouderen te beschermen tegen de hitte. “Ons protocol treedt in werking wanneer het RIVM het nationaal hitteplan afkondigt”, zegt Leonie Jellema van Carintreggeland. De zorginstelling heeft 23 zorglocaties door heel Twente en levert ook thuiszorg. “Elke locatie of huis is anders, dus de teams bepalen zelf welke maatregelen zij toepassen. Je moet hier denken aan bijvoorbeeld voetenbadjes, ijsjes en natuurlijk vooral veel water drinken.”

'Dieren doen zelf veel tegen hitte'

Ook dieren kunnen hinder ondervinden. Op de kinderboerderij wordt voor verkoeling gezorgd. “We hebben wat maatregelen genomen, maar de dieren regelen het meeste zelf. Ze gaan uit de zon en zoeken een plekje op in de schaduw”, zegt beheerder Tjim Wijering. “We houden de temperatuur in de stal in de gaten. Mocht het te warm worden, leggen wij bevroren waterflessen bij de konijnen in de stal voor wat verkoeling.”

Varkensmodderbad kinderboerderij weusthag
Twee varkens genieten van een modderbad om koel te blijven
Beeld: Pixabay

Vitens

Waterbedrijf Vitens roept mensen op om spaarzaam om te gaan met drinkwater. Door het warme weer wordt er meer gevraagd van de drinkwatervoorraad om alle opblaasbadjes te vullen en de tuin een extra beetje water te geven. Het waterbedrijf roept mensen op om korter te douchen en alleen de tuin te besproeien als het echt nodig is en dan alleen buiten de piekuren, dus voor 7.00 uur 's ochtends of na tien uur 's avonds.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.