Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Doorweekte kinderen (en volwassenen) bij watergevecht in Hengelose binnenstad

Foto hengeloos watergevecht Rechten Remco Ditmar
Het watergevecht in de Hengelose binnenstad
Beeld: Remco Ditmar

Een strak blauwe hemel, stralende zon, temperaturen die de 25 graden aantikken en veel water. Het waren vanmiddag de ingrediënten voor een megawatergevecht in de binnenstad van Hengelo.

Het is inmiddels de vijfde editie, maar drie jaar lang kon het spetterende evenement niet doorgaan. De afgelopen twee jaar vanwege corona en in 2019 vanwege de droogte. Waterbedrijf Vitens had net opgeroepen om zuinig om te gaan met water, waardoor de organisatie besloot dat een watergevecht dan niet verstandig was.

Tactiek

Drie zwembadjes vol water staan al klaar op het Burgemeester Jansenplein, die continu worden bijgevuld met een tuinslang. "De kinderen moeten dit water pakken. Het water uit de fontein mag vanwege de hygiëne niet, dat wordt steeds rondgepompt en is niet vers", zegt Tijs Jagers van Hengelo Helemaal Nat.

Een van de jonge deelnemers heeft vooraf al op een tactisch plan gebroed. "Mijn tactiek is iedereen natspetteren. Want dat is volgens mij de bedoeling", zegt hij terwijl zijn doorweekte kleding laat zien. Maar de anderen zijn net zo nat geworden, zegt hij stellig. "Dat is me goed gelukt."

Het waterfestijn is vlakbij de bruisende terrassen, maar mensen die daar zitten hoeven volgens de organisator niet te vrezen voor een nat pak. "We hebben hier met oranje pionnen het 'watergevechtvak' aangegeven. Maar ik kan niet garanderen dat je daarbuiten droog blijft", lacht Jagers.

Ouders

Waar in het begin vooral kinderen over het plein renden, komen daar in de loop van de middag steeds meer volwassenen bij. "Dat is altijd zo", zegt de organisator. "Na verloop van tijd doen papa en mama gewoon mee."

Eén van de vaders heeft geen last van koudwatervrees. Vanaf de start rent hij even fanatiek als de kinderen met een waterpistool over het plein. "Het is gewoon leuk. Ik ben hier met mijn zoon, maar nu kan ik zelf ook lekker weer even kind zijn." En dat hij zelf compleet doorweekt is, deert hem niet. "Daar heb ik geen problemen mee", lacht hij.

Droge kleding

Een jongetje laat zien dat hij van top tot teen nat is. "Of ik droge kleren mee heb? Nee, maar dat had ik misschien wel moeten doen. Ach ja, dan maar zo naar huis fietsen. Het is mooi weer, dus misschien ben ik snel weer droog."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.