Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Opnieuw opvang asielzoekers op luchthaven bij Enschede, nu in oude vertrekhal

20220715 124647
De voormalige vertrekhal van Twente Airport staat al jaren leeg.
Beeld: Wilco Louwes

Enschede gaat 50 tot 60 asielzoekers opvangen op Vliegveld Twenthe, in de voormalige vertrekhal die al jaren leeg staat. Het gaat om zogeheten crisisnoodopvang. De bedoeling is dat de asielzoekers eind oktober weer vertrekken uit de tijdelijke opvang.

Eerder was Vliegveld Twenthe al de locatie voor een noodopvang voor een halfjaar. Toen ging het om hangar 18 en gebouw C-15 die inmiddels in gebruik zijn genomen voor de theaterproductie Hannah van Hendrik. De noodopvang werd vorige maand gesloten.

Maximaal drie maanden

De oude vertrekhal ligt op een andere locatie op het luchthaventerrein. De keuze voor het pand is niet heel verrassend. Uit mailwisselingen die via een Wob-verzoek in het bezit zijn gekomen van 1Twente blijkt dat de gemeente de locatie in het najaar al eens heeft aangeboden. Destijds vond het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de locatie niet geschikt om honderden mensen op te vangen.

Voor de crisisnoodopvang is gekeken naar sporthallen. Onder meer de Diekmanhal is even in beeld geweest. Maar omdat de hallen direct na de zomervakantie weer beschikbaar moeten zijn, is toch uitgeweken naar de vertrekhal op de luchthaven. De eerste asielzoekers worden er in de laatste week van juli verwacht. Vanaf de dag van aankomst geldt dat de opvang maximaal drie maanden open blijft, dus naar verwachting tot eind oktober.

Regionale afspraak

Rondom de noodopvang ontstond discussie, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de locatie via een 'dwangbevel' aanwezen. Later bleek dat daarvoor geen enkele juridische grond was, maar dat toenmalig burgemeester Theo Bovens wel mee schreef aan zijn eigen dwangbevel.

In het geval van de vertrekhal gaat het om crisisnoodopvang. De Veiligheidsregio Twente is verzocht om 225 asielzoekers voor korte tijd op te vangen om met name de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De Twentse burgemeester hebben afgesproken om dit aantal evenredig te verdelen, waardoor Enschede een kwart (50 tot 60) dus voor haar rekening neemt.

Statushouders

Behalve crisisnoodopvang is gemeenten ook verzocht om statushouders, vluchtelingen met een verblijfstatus, versneld een woning aan te bieden. Het gaat om zo'n 70 statushouders in heel Twente. In een brief aan de raad schrijft burgemeester Roelof Bleker dat op dit moment wordt gekeken welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn. 'Uitgangspunt daarbij is spreiding van het aantal statushouders.'

Roelof Bleker Ernst Bergboer 2022 07 04 204654 tfao
Lees ook
Nieuw verzoek van het Rijk om crisisnoodopvang in Twente

Burgemeester Bleker heeft donderdagavond met de omwonenden van het Noaberoverleg gesproken over de crisisnoodopvang in de voormalige vertrekhal. Daarin is de toezegging gedaan dat de crisisnoodopvang na 3 maanden stopt. Ook zijn er afspraken gemaakt over 24/7 beveiliging, cameratoezicht en de veiligheid voor voetgangers en fietsers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.