Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo ziet geen rol voor zichzelf in aanpakken van de stikstofcrisis

20220713 boerenprotest hengelo
Boeren protesteerden woensdagavond tegen het stikstofbeleid op het Burgemeester Jansenplein
Beeld: 1Twente

Protesterende boeren voor het stadskantoor van Hengelo én een motie van Forum voor Democratie bedoelt om een signaal af te geven: Het stikstofbeleid deed woensdagavond even wat stof opwaaien in Hengelo, maar die dwarrelde in de raad al vrij snel weer neer.

De motie die Brian Geertshuis (FvD) indiende, mede namens LokaalHengelo en de PVV, haalde het niet en werd verworpen met 7 stemmen voor en 28 stemmen tegen. Het college werd in de motie onder meer opgedragen om namens de gemeenteraad van Hengelo de provincie Overijssel te verzoeken niet in te stemmen met de huidige stikstofplannen van de landelijke overheid."

“Staan wij als regionale overheid naast de boeren die alles dreigen kwijt te raken op basis van modellen en berekeningen of kiezen wij voor een strijd met de gehele sector? In alle beleid en in nieuwsberichten die we horen en lezen we dat deze stikstofmodellen rammelen aan alle kanten," zei Geertshuis. "Wij, de fractie van FVD, de PVV en LokaalHengelo, vragen van u geen wonder, maar een signaal dat dit niet de manier is hoe wij met de boeren wensen om te gaan."

“Wij, de fractie van FVD, de PVV en LokaalHengelo, vragen van u geen wonder, maar een signaal dat dit niet de manier is hoe wij met de boeren wensen om te gaan.”

'Geen rol voor de gemeente'

D66-wethouder Claudio Bruggink vond dat er voor de gemeente geen rol is weggelegd in aanpakken van de stikstofcrisis. “Het is provinciaal beleid dat uitgevoerd moet worden en ik heb de indruk dat de provincie dat op een zorgvuldige manier probeert te doen. Samen met de boeren kijken wat er nodig is. Met een gebiedsgerichte aanpak, waarin niet alleen naar de agrariërs wordt gekeken, maar ook naar anders stikstofbronnen te kijken hoe je uiteindelijk de doelen kunt halen die zijn afgesproken.” Bruggink zei verder niet achter de boodschap te kunnen staan van de motie 'die het probleem niet zou erkennen’

'Klimaatontkenning'

De SP vond de boodschap van de motie ook ‘een soort klimaatontkenning die geen recht doet aan het probleem.’ SP-raadslid Vincent Mulder wees erop dat de partij in de Tweede Kamer niet voor het stikstofbeleid heeft gestemd. “Dat was moeilijk, want er moet wel wat gebeuren. Het klimaatprobleem kun je niet oplossen door met je handen over elkaar te blijven zitten.”

De socialisten zijn van mening dat er juist meer boeren moet komen in plaats van minder. “We moeten naar een resolute omvorming van de landbouw. Kleinere bedrijven met minder vee, maar wel betere inkomsten en kringlooplandbouw. Dat is ons pleidooi geweest in de Tweede Kamer.”

Mulder zei dat de provincies nu de stikstofcrisis op hun bordje krijgen, zoals de gemeentes de sociale transitie moesten doen. “Het is het afschuifsysteem van het kabinet Rutte.” Het SP-raadslid wees ook op de grote bedrijven en banken die jarenlang hebben geprofiteerd van de boeren, maar die nu hun mond houden. Die kunnen wat de SP betreft nu ook de rekening betalen.

Provincie

Susanne van den Beukel van de ChristenUnie vond de motie van FvD een mooie gelegenheid om ook iets over het stikstofbeleid te zeggen. “Overal in het land gebeurt iets. Ik denk ook dat we ons als stad moeten uitspreken wat we ervan vinden.” De partij wees op het standpunt van de provincie dat de huidige plannen van het kabinet onhaalbaar vindt. De provincie onderschrijft wel de noodzaak om waar nodig vergaande stikstofmaatregelen te nemen, maar wel met doordachte plannen.

Het CDA, dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen wist te trekken in de buitengebieden, noemde de motie van FvD overbodig. ““Het feit dat er met de boer gesproken moet worden en dat er een goede oplossing gevonden moet worden, dat staat volgens ons buiten kijf,” zei fractievoorzitter Ron Wesselink. De boodschap die vanuit de CDA-fractie is afgegeven aan de provincie is: doe er iets aan, want zo kunnen we niet met onze boeren omgaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.