Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wooncoaches geven Hengeloërs gratis advies voor verduurzamen van hun woning

De gemeente Hengelo en Coöperatie Hengelo Energie willen huiseigenaren stimuleren om hun woningen te verduurzamen en zijn gestart met de proef ‘Wooncoaches Hengelo’.

Hengeloërs kunnen vanaf deze week gratis en vrijblijvend een afspraak inplannen met een duurzaamheidsdeskundige. Die geeft advies over het besparen van energie of zelf energie opwekken door zonnepanelen. De wooncoaches komen bij de inwoners thuis voor een gesprek aan de keukentafel om te kijken wat het beste is voor de woning.

Op de vraag waarom de gemeente een project met wooncoaches is gestart, daarover is wethouder Claudio Bruggink glashelder: "We willen gewoon onze inwoners helpen." Bruggink zegt dat er allerlei beweegredenen zijn waarom mensen in beweging komen en hun woning willen verduurzamen, of dat nu een beter milieu is of zorgen voor lagere energiekosten.

"Vervolgens komt wel de vraag hoe je dat aanpakt in je eigen huis. Heel veel mensen vinden dat best wel ingewikkeld. Het is ook een complexe opgave. Moet je bij je dak beginnen, moet je bij de vloer beginnen of moet je eerst je cv-ketel vervangen?"

Hengelo verduurzamen

De wooncoaches die adviseren, werken onder de vlag van Coöperatie Hengelo Energie. Dit is een organisatie die tot doel heeft om Hengelo te verduurzamen. "Dat willen we doen door projecten waarin we energie gaan opwekken met heel veel burgerparticipatie," zegt Wout Fochteloo van de coöperatie. "Doel is ook om lokaal eigenaarschap te bevorderen en om de lasten en de lusten eerlijk te verdelen. Als ergens energie wordt opgewekt dan laten we een deel van de opbrengsten terugkomen in het gebied zelf."

“Heel veel mensen vinden het best wel ingewikkeld. Het is ook een complexe opgave. Moet je bij je dak beginnen, moet je bij de vloer beginnen of moet je de cv-ketel vervangen?”

Van het gas af?

Christian Koel is een inwoner van Hengelo die inmiddels al het nodig heeft gedaan aan zijn vrijstaande woning. Zo is het dak geïsoleerd, is er spouwmuurisolatie aangebracht en ook hebben alle ramen hoogrendementsglas gekregen. De woning uit de jaren vijftig is daarmee al aardig duurzaam geworden.

Of je met een oud huis ook van het gas af kunt, was één van de vragen van Koel. In de toekomst is dat zeker mogelijk in de woning van de Hengeloer, al zijn daarvoor dan nog wel de nodige investeringen nodig, waaronder een nog betere isolatie van het huis binnen. Zo is de vloer deels beton en deels hout. Het is ook nog de vraag of het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Het vervangen van de huidige cv-ketel door een warmtepomp vraagt eveneens de nodige investeringen. "Warmtepompinstallaties zijn op dit moment nog behoorlijk fors en dat past niet in de huidige technische ruimte van de woning, dus zo val je van het ene in het andere," aldus Koel.

Wooncoaches bij christian koel keukentafel
Keukentafelgesprek bij Hengeloër Christian Koel met twee wooncoaches
Beeld: Emile Urban

Proef

Op dit moment zijn er vijf vrijwillige wooncoaches beschikbaar in Hengelo. Dit aantal vrijwilligers moet in de loop van de tijd stijgen naar 15 wooncoaches. "De verwachting is dat we toch wel een bepaalde toeloop gaan krijgen, zeker als mensen zich via het energieloket kunnen aanmelden," zegt wooncoach Dick Leungen.

In november wordt de proef geëvalueerd aan de hand van een steekproef onder de geadviseerde inwoners. Hierin wordt de tevredenheid van de inwoners over de diensten van de wooncoaches gepeild. De proef kan, na een goede beoordeling, met een jaar verlengd worden.

Subsidie en regelingen

Het verduurzamen van een woning kan een aardige kostenpost zijn door de nodige investeringen, al kunnen kleine isolerende maatregelen zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie ook al besparingen opleveren. Op het Energieloket van de gemeente Hengelo staat een overzicht van mogelijke subsidie en regelingen zoals de Landelijke subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE).

Energieloket

Op www.hengelo.nl/energieloket kan een afspraak ingepland worden met een wooncoach. Aanvragen worden gepland in volgorde van binnenkomst. Het advies van de gemeente is om niet te lang te wachten met het plannen van een gesprek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.