Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raad kiest voor wijkgericht werken en preventie in strijd tegen oplopende zorgkosten

Jacqueline freriksen wethouder hengelo 2022 FOTO GEMEENTE
Op de vraag van de SP of het college nóg twee nieuwe scenario’s wil uitwerken, antwoordt wethouder Freriksen (foto): “Daar hebben we de tijd en de menskracht niet voor."
Beeld: Gemeente Hengelo

De meerderheid van de Hengelose raad gaat voor meer wijkgericht werken en meer inzetten op preventie. Deze twee kreten zullen straks volop doorklinken in het Transformatieplan Sociaal Domein, dat nog voor de jaarwisseling door de raad vastgesteld zal moeten worden en waarin jaarlijks zo’n 7 miljoen bezuinigd moet worden op het sociaal domein.

'Meest kille variant'

Wijkgericht werken en preventie zijn de kernwoorden uit scenario’s 2. en 3. De raad veegde scenario 1. subiet van tafel. De volgens velen ‘meest kille variant’ van de drie scenario’s stelt onder meer voor de groep inwoners die gebruik mag maken van ondersteunende maatregelen en sociale voorzieningen kleiner maken, door de grens niet op 120 procent te houden, maar terug te brengen naar 110 of 100 procent. Na twee uur luisteren was verantwoordelijk wethouder Jacqueline Freriksen duidelijk: “Op dit punt zullen dus we geen concessies doen.”

Jacqueline freriksen wethouder hengelo 2022 FOTO GEMEENTE
Lees ook
Hengelose wethouder over oplopende zorgkosten: 'U vraagt, wij draaien? Dat gaat niet langer!'

Tranen

Over wat de gevolgen voor deze maatregelen zullen zijn voor de Hengeloërs uitte elke raadsfractie haar zorgen. Er waren zelfs tranen bij raadsleden, die in hun nabije omgeving te maken hebben met langere wachtlijsten en afnemende mogelijkheden. Voordat de raad zich mocht uitspreken, zetten twee insprekers de toon. Zo beklaagde Njusja Horsthuis van de Cliëntenraad Wmo en Minima zich over het feit dat de stukken hen helemaal niet waren toegestuurd en dat met elk voorgesteld scenario veel Hengeloërs in grote problemen gaan komen.

Criminaliteit

Inspreker de heer De Jong ging nog verder: “Dit gaat meer kosten, dan het gaat opleveren. In deze tijden van stijgende prijzen zullen mensen in de schulden raken, er zal meer een beroep gedaan moeten worden op psychische ondersteuning en uiteindelijk zal de criminaliteit omhoog gaan en moet er meer gehandhaafd worden.”

““Dit gaat meer kosten, dan het gaat opleveren.”

'Driekoppig monster'

Als enige van de fracties wilde de SP geen voorkeur uitspreken voor een van de drie scenario’s. Raadslid Gerrit-Jan Leusink: “Het is een driekoppig monster. Alsof we geblinddoekt een keuze moeten maken uit drie gedrochten.” Met dat ‘geblinddoekt’ verwijst hij naar het feit dat de raad pas zes dagen eerder de stukken kon inzien; meerdere fracties hadden hiervoor graag meer tijd gehad. Leusink wil woensdagavond in de raadsvergadering een motie indienen, die het college dwingt nóg twee scenario’s uit te werken: eentje die vasthoudt aan de nul-lijn (dus geen ingrepen) en eentje waarin zélfs geïnvesteerd wordt in het sociaal domein. De partij vindt dat daarvoor best geld uit het fysieke domein doorgesluisd mag worden. Dus: minder geld in stenen en meer in mensen.

'Geef mensen verantwoordelijkheid'

Naast alle kritiek geven partijen het college ook tips mee. Zo pleit GroenLinks voor stabielere en langdurigere relaties met zorgpartners, zodat die zich niet steeds druk hoeven te maken over contracten en onderhandelingen. De PVV wil dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft: “Desnoods gaat de invoering van deze aanpassingen iets langzamer”, aldus fractievoorzitter Jeanet Nijhof. Forum voor Democratie laat bij monde van fractievertegenwoordiger Marietta Boland weten dat de burger best wat meer eigen verantwoordelijkheid mag pakken: “Maar voedt de mensen dan wel op met die gedachte.”

Maatwerk

Vrijwel alle partijen hameren erop dat maatwerk altijd mogelijk moet blijven. Freriksen beaamt dat. En verder laat de wethouder weten dat er nog deze week gepraat gaat worden met de Cliëntenraad Wmo en Minima en de Adviesraad Sociaal Domein en dat na de zomer de raad weer haar zegje mag doen. Op de vraag van SP’er Leusink of het college nóg twee nieuwe scenario’s wil uitwerken, geeft Freriksen aan: “Daar hebben we de tijd en de menskracht niet voor. U zult het met deze scenario’s moeten doen.” Daarop geeft Leusink aan woensdagavond met een motie te zullen komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.