Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bus asielzoekers in Hengelo teruggestuurd naar Ter Apel: "Schrijnend, maar we kunnen niet anders"

Opvang still stadskantoorhengelo
Hengelo heeft twee opvanglocaties, namelijk een azc in voormalige zorgcentrum Hooghagen en er worden Oekraïners opgevangen in het oude stadskantoor.
Beeld: 1Twente

Een bus met zo'n dertig asielzoekers die vanuit Ter Apel naar Hengelo reed, moest gisteravond rechtsomkeert maken. Eenmaal in Hengelo bij de crisisopvang aangekomen werd de bus geweigerd. Dat meldt RTV Oost. "Hoe schrijnend het ook is, we konden de asielzoekers hier niet opvangen", reageert Stijn Vrijkorte van de gemeente Hengelo.

Een volle bus vertrok vanuit Ter Apel rond acht uur richting Losser en Hengelo. Bij aankomst in Losser verlieten vrouwen en kinderen de bus. De alleenstaande mannen - van buiten Europa - zouden in Hengelo uitstappen. "Maar wij vangen hier enkel nog vrouwen en gezinnen op", vervolgt Vrijkorte. "Onze opvang is ingericht voor deze doelgroep, niet voor alleenstaande (jonge) mannen."

Nacht in recreatiezaal

Zo zijn er volgens Vrijkorte in Hengelo schoolfaciliteiten en speelplekken. "Een groep van dertig alleenstaande mannen zal de situatie daar verstoren. Dat is niet wenselijk. De Veiligheidsregio Twente heeft ook afgesproken dat er niet meer alleenstaande mannen bijkomen. We zitten al op vijftig procent niet-westerse alleenstaande mannen in deze opvang."

“Hengelo mag helemaal geen onderscheid maken in wie ze wel en niet opvangen”

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat een bus met 'ongewenste' asielzoekers naar Hengelo reed, is Stijn Vrijkorte van de gemeente nog een raadsel. "Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) had de bus niet aangemeld bij ons, dus het was een verrassing dat 'ie kwam."

'Uitleg gemeente klopt niet'

Het COA zelf, dat de opvang van asielzoekers in Nederland regelt, snapt niets van de uitleg van de gemeente. "Wij kregen als reden te horen dat de bus te laat arriveerde", zegt Frank Neervoort. "Ze zouden in Hengelo op het late tijdstip niets meer kunnen regelen."

"De reactie van de gemeente verbaast mij dan ook", vervolgt Neervoort. "Ze mogen helemaal geen onderscheid maken in wie ze wel en niet opvangen."

Terug in Ter Apel

Uiteindelijk zette de bus koers terug richting Ter Apel. Daar moesten de dertig mannen de nacht doorbrengen in een recreatiezaal, stelt Evita Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk. "Bij ons was de exacte reden niet bekend. Die horen we nu pas. Maar dat het ontzettend vervelend is, dat lijkt mij duidelijk.

"Onduidelijk is waar de dertig mannen de komende tijd zullen verblijven. "In Ter Apel gaat het puur op willekeur, legt Bloemheuvel uit. "Je moet je voorstellen dat daar zo'n tweehonderd mensen op een grasveld wachten op een bus. Als er dan bussen arriveren, kijken de medewerkers van het COA naar wie als eerste mogen vertrekken. Het kan dus zijn dat de mannen, die eigenlijk nu in Hengelo zouden verblijven, nog een tijdje in Ter Apel blijven.

"Of de gemeente en het COA nog om tafel gaan om de situatie te bespreken, is niet duidelijk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.