De een ziet een mondiale crisis naderen en roept de ‘klimaatnoodtoestand’ uit, de ander heeft het over ‘klimaatwappies’ en ‘stikstofterreur’. Maar weinig onderwerpen leiden tot zoveel emotie en verdeeldheid als duurzaamheidsvraagstukken. Ook in de politieke arena’s. De Enschedese gemeenteraad wil in het najaar proberen er een ‘goed en inhoudelijk gesprek’ over te voeren.
Dat gesprek is nodig. Want hoe je er ook tegenaan kijkt: duurzaamheidsdoelstellingen zullen nog jarenlang de politieke agenda domineren. Het heeft dan weinig zin om elkaar in korte, felle debatjes te blijven bestoken met in beton gegoten one-liners.
De oproep tot een goed gesprek, buiten de politieke waan van de dag, kwam maandagavond van GroenLinks raadslid Marianne Schouten. Zij kreeg bijval van BurgerBelangen-voorman Barry Overink. Alleen PVV en VVD gingen uiteindelijk niet mee met het voorstel van Schouten.
De motie van het GroenLinks-raadslid droeg als titel ‘Klimaat-toestand’, een knipoog naar het geharrewar waartoe het onderwerp in publieke debatten vaak leidt. Het voorstel was verwoord langs de GroenLinks-lijn, maar erkende daarbij ook dat niet iedereen die lijn volgt. Schouten wees daarom op het belang om ‘met elkaar in gesprek te blijven, gebaseerd op feiten’ en wil daarmee ‘polarisatie en wantrouwen tegengaan’.
Eind vorig jaar nog trok Schouten zich tijdelijk terug uit de politiek, mede vanwege stress om de klimaatcrisis.
Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, eerder dit jaar, onderwierpen wij alle lijsttrekkers aan een Vragenvuurtje. Vrijwel allen noemden zij duurzaamheid als het belangrijkste politieke thema voor de komende vier jaar. En allemaal vonden ze dat de samenwerking in de gemeenteraad (veel) beter moet.
Na het zomerreces wordt er nu een bijeenkomst georganiseerd voor college, raad en inwoners over een even belangrijk als heikel politiek onderwerp. Een betere lakmoesproef voor dat voornemen om beter samen te werken is nauwelijks denkbaar.
Niels van den Berg, als wethouder verantwoordelijk voor de Enschedese duurzaamheidsagenda, stelde in de raadsvergadering van maandagavond een klankbordgroep te willen van kennisinstituten en wetenschappers. Die moet gaan helpen om beleid te maken en vorm te geven.
Hij wil tevens een adviesraad van bewoners, vergelijkbaar met de bewonersadviesraad voor sociale vraagstukken (BAS).