Verkeer
Stuur appje
Zoek

WARP Technopolis/Spacebar mag hopen op een nieuwe plek

WARP Technopolis Ernst Bergboer
WARP Technopolis - met het Museum of the Future en de Spacebar - kan tot en met dit jaar blijven in het ouder VVV-pand aan het Enschedese stationsplein
Beeld: Ernst Bergboer

Stationsplein Enschede, een zilveren robot op een metershoge sokkel, er vlakbij een donkere gevel met raampartijen die een blauw-roze gloed verspreiden. WARP Technopolis streek een jaar of wat geleden neer in het voormalige VVV-kantoor van Enschede en transformeerde dat tot een broedkamer voor media-art, technologie en elektronische muziek. Tijdelijk - tot het einde van dit jaar. De Enschedese gemeenteraad wil zo snel mogelijk een nieuwe, permanente locatie.

Die oproep klonk maandagavond in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Aanleiding was een motie van die strekking van novice-raadslid Martijn Ouwehand (PvdA).

Aflopende gebruiksvergunning

Het voorstel van Ouwehand werd enigszins aangepast, maar Planet Art, de organisatie achter de exploitatie van WARP (en van onder meer GOGBOT), kan rekenen op steun van de gemeente bij de zoektocht naar een nieuwe plek. Dat is nodig, want per 31 december van dit jaar loopt de gebruiksvergunning voor het mega-pand aan het Enschedese stationsplein af.

In of rondom de binnenstad?

In het voorstel van Ouwehand stond aanvankelijk dat het een nieuwe plek in de binnenstad moest worden. Dat ging een aantal partijen te ver en ook verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat wil ook graag andere opties openhouden. “Er zijn ook goede plekken rondom de binnenstad denkbaar.”

Museum of the Future 6 Ernst Bergboer
Lees ook
Museum of the Future: provocatief, speels en dichtbij

Kernpunt is de vraag of de binnenstad een geschikte plek heeft waar WARP Technopolis, dat sinds kort ook het Museum of the Future herbergt, verder kan. Maar ook of de organisatie ooit een marktconforme huur zal kunnen betalen. En daar zit dan weer de gedachte achter dat zowel het college als de raad de broedplaats wil behouden, maar daarvoor ook een financiële afweging moet maken.

Zoektocht was al gaande

De oproep van Ouwehand viel in zekere zin in een bedje dat al gespreid was. Er zijn al langere tijd gesprekken gaande tussen WARP en de gemeente om te kijken hoe en - dat vooral - waar het verder moet. “Ik zal er alles aan doen om een nieuwe plek te vinden en daarbij zijn alle opties open”, sprak Diepemaat maandagavond.

De gemeenteraad wordt uiterlijk op 1 oktober geïnformeerd over de opties. De motie behelst verder een garantstelling en spreekt nu de voorkeur uit voor een locatie in de binnenstad. Alleen de PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.

Ouwehand was de nummer vijf op de lijst van de PvdA en kreeg een zetel toen Arjan Kampman opnieuw wethouder werd voor die partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.