Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Burgers: "College, kom met oplossing in langslepende zaak Beernink"

Beerninks hengelo toermalijn
Op een spandoek voor de woning van de Beerninks staat geschreven: 'We worden door Hengelo bedrogen. Dat kan elke inwoner overkomen.'
Beeld: Google Streetview

De politieke partij Hengelose Burgers wil dat het college van B en W het initiatief neemt voor het vinden van een oplossing in het al zo'n vijftien jaar voortslepende conflict tussen de familie Beernink en de gemeente. Hengelose Burgers zal woensdag tijdens de raadsvergadering een motie hiertoe indienen.

WOZ-waarde

Aanleiding voor het indienen van de motie is de uitkomst van het hoger beroep vorige week, dat was aangespannen door een heffingsambtenaar van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank over de WOZ-waarde van het huis van de familie Beernink.

De WOZ-waarde werd vorig jaar door de rechter vastgesteld op slechts 100.000 euro. De reden? Het huis staat pal naast kinderdagverblijf De Toermalijn, een dagcentrum voor meervoudig lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen, die bij tijd en wijle erg veel lawaai maken.

De gemeente stelde de WOZ-waarde in 2021 nog vast op 267.000 euro. De rechter ging daar niet in mee. Het echtpaar Bert en Anne Beernink ervaart sinds de komst van het kinderdagverblijf, kort nadat ze er zelf kwamen wonen, ernstige hinder door het lawaai. Iets dat ook door geluidsmetingen wordt bevestigd. Verhuizen kan de familie niet, doordat de woning de afgelopen jaren drastisch in waarde is gedaald.

Geluidshinder

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onderschrijft in het hoger beroep de conclusies van een onderzoek naar de geluidssituatie door onafhankelijk gerechtsdeskundigen van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB), dat in opdracht van de Raad van State is uitgevoerd. Daaruit leidt het Hof af dat de geluidshinder die wordt veroorzaakt door het kinderdagverblijf 'extreem storend' is.

Zaak oplossen

Hengelose Burgers vindt dat de rechtbank met de uitspraak van het hoger beroep 'de absurditeit van de situatie' bevestigt. "De kwestie Beernink moet nu eindelijk eens tot een oplossing komen", aldus fractievoorzitter Herbert Capelle. De partij pleit om de zaak voor beide partijen tot een bevredigend einde te brengen: "Dat is beter dan wanneer de raad het overlaat aan verdere rechtsgangen met pijnlijke uitkomsten tot gevolg."

Leo Janssen

Voormalig raadslid Leo Janssen staat de familie nog altijd bij met raad en daad en is blij dat Herbert Capelle met zijn partij Hengelose Burgers de strijd 'voor een verstandige oplossing' voortzet: "Deze kwestie is niet alleen verschrikkelijk slopend voor de Beerninks, maar het heeft Hengelo ook al tonnen gekost. Dan hebben we het dus over geld van jou en mij, van alle Hengeloërs. Ik hoop dat de raad de motie woensdag overneemt en dat deze zaak snel wordt afgewikkeld."

Nieuwe start

Janssen: "De Beerninks zouden zo'n 7 of 8 ton voor de woning en de kavel moeten krijgen plus een paar ton aan proceskosten. Dan kunnen zij op een andere plek een nieuwe start maken en dan kan De Toermalijn desgewenst nog iets uitbreiden."

Woensdagavond wordt duidelijk of de motie steun krijgt van andere partijen in de raad.

Leo Janssen Herbert Capelle VPOR
Leo Janssen (links) en Herbert Capelle trekken samen op in de strijd tussen de gemeente en de familie Beernink. Ze kiezen daarbij nadrukkelijk de kant van de gedupeerde familie. Oud-politicus Janssen deed dit jarenlang als raadslid, Herbert Capelle (raadslid namens Hengelose Burgers) maakt zich anno 2022 nog sterk voor deze zaak in de gemeenteraad.
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.