Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Renovatie van 184 paalwoningen maakt van de Kasbah een duurzaam complex

Grootschalige renovatie van 184 paalwoningen maakt van de Kasbah in Hengelo een duurzaam wooncomplex. Alle woningen van het gemeentelijke monument worden grondig geïsoleerd en dat betekent lagere energielasten voor de bewoners.

Om de start van de renovatie te vieren, werden bouwvakkers, timmerlieden én bewoners afgelopen week getrakteerd op patat door Welbions. Uitvoerder Franc Asbroek van Hegeman gaf een rondleiding door de Kasbah om uit te leggen wat er de komende maanden allemaal gaat gebeuren.

Verduurzaming

Franc Asbroek resideert hoog en droog in een heus aannemersdorpje voor de Kasbah. Aan hem de taak de grootschalige renovatie van alle Kasbah-woningen kundig te leiden. In en om één van de proefwoningen laat hij zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Het hele project staat in het teken van verduurzaming. De Kasbah-woningen zijn straks maar liefst weer dertig jaar verhuurbaar en voldoen aan alle nieuwe eisen.

"Heeft u ooit van 'spintvliesfolie' gehoord? Dat is een waterkerende laag die onder de nieuwe dakpannen wordt aangebracht. En EPDM? Dat heeft de bijnaam 'fietsbandrubber' en daar worden de goten mee bekleed. Zink is namelijk uit. Doel is namelijk ook om, naast het verhogen van de isolatiewaarden, de lekkage-problemen aan te pakken."

Bewoners hoeven niet bang te zijn voor ontvreemding van hun spullen tijdens de renovatie. Er komt een programmeerbaar digitaal sleutelsysteem. Alleen onder werktijd kunnen de mensen die binnen moeten zijn naar binnen en er is zelfs te zien wie precies.

20220711 kasbah start renovatie5
Een deel van de Kasbah staat in de steigers. Het gemeentelijke monument moet straks weer voldoen aan alle eisen én duurzaam zijn.
Beeld: 1Twente

Koffie, internet, rust..

Hans Krabbe, projectleider van Welbions, sluit ook even aan. "Wie even niet meer tegen het lawaai kan of niet thuis kan werken tijdens de verbouwing kan, in overleg met de uitvoerder, tussen 08.00 en 16.00 uur in één van de twee proefwoningen terecht. Daar is meubilair, koffie en Internet aanwezig."

Tijdens de werkzaamheden wordt geprobeerd om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is ook niet te vermijden. "Overlast gaat er komen, maar we proberen het voor iedereen zo aangennaam mogelijk te maken," belooft Franc. "Maar nu eerst een patatje, door Welbions en Hegeman aangeboden aan de bewoners."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.