Verkeer
Stuur appje
Zoek

De non van Singraven, witte wieven en Old Minneke: Twentse sagen komen tot leven in vertelconcerten

In Twente gebeuren van oudsher vreemde dingen. Wie meent dat de mystiek van sagen is ingehaald door de moderne tijd, vergist zich. Verhalenverteller Ninadis Meeuwsen wekt ze tot leven. Aanstaande donderdag op zorgboerderij De Viermarken, maar ook elders in de regio.

Noodweer

Toen Meeuwsen vorig jaar het verhaal van op het landgoed vertelde, liet de losbandige non duidelijk blijken daar weinig mee op te hebben. De voorstelling zou buiten plaatsvinden, maar er werd slecht weer voorspeld. Boven de romantisch aangeklede schuur die als wijkplaats diende, naast de muur waarin de non haar einde vond, barstte een noodweer los op het moment dat Meeuwsen begon. Doden vielen er niet, maar de boodschap was helder.

Ninadis Meeuwsen Ernst Bergboer
Verhalenverteller Ninadis Meeuwsen brengt oude Twentse sagen tot leven
Beeld: Ernst Bergboer

Maar soms grijpt de non hardhandiger in. Doorgaans waren het mannelijke leden van de hofhouding van het landgoed die haar wraak voelden. Dat overkwam onder meer beheerder Ulderink in de 19e eeuw. De ongelukkige struikelde over een olielamp en werd door bedienden brandend in de Dinkel gegooid. Het mocht niet baten: hij overleed aan zijn verwondingen. Een bizar incident, dat niet anders dan door toedoen van de dolende non gebeurd kon zijn.

Vijf keer Twentse sagen

Meer Twentse sagen horen? Donderdagavond vindt het eerste vertelconcert van Meeuwsen plaats op zorgboerderij De Viermarken. Behalve dat verhaal van de non van Singraven, komen ook de witte wieven en Old Minneke langs. Verteller Meeuwsen wordt ondersteund door een vierkoppig strijkensemble, bestaande uit Twentse klassieke musici.

“De Twentse sagen zijn wel heel mooi - Witte wieven vind je niet in het westen”

Meeuwsen en kwartet staan ook op een paar andere buitenpodia in de regio. Meer informatie vind je op de website van Concordia. Daar zijn ook kaarten (€ 15,-) te bestellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.