Verkeer
Stuur appje
Zoek

Susan Meijer en de omgevingsvisie: 'Hengeloërs mogen over veel meepraten, maar niet over alles'

Op 1 januari volgend jaar moet de Omgevingswet van kracht worden. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog even de vraag: de wet is inmiddels een keer of vijf uitgesteld. Ondertussen zijn alle Nederlandse gemeenten nu bezig met het formuleren van een eigen omgevingsvisie. De Omgevingswet verplicht gemeenten namelijk tot het projecteren van zo'n stip op de horizon.

Eenvoudiger

In 1Twente Vandaag gaf gemeenteambtenaar Susan Meijer donderdag 7 juli uitleg over nut en noodzaak van de omgevingsvisie en de wet die gemeenten verplicht tot het hebben zo'n visie: "De Omgevingswet moet er toe bijdragen dat veel wetten die met de leefomgeving te maken hebben, worden ondergebracht in deze ene nieuwe wet. Met als doel dat het eenvoudiger wordt voor mensen om bijvoorbeeld een bouwvergunning aan te vragen."

icon_main_info_white_glyph

Stap voor stap

In Hengelo is Susan Meijer verantwoordelijk voor de coördinatie van het proces rond de Omgevingsvisie Stedelijk gebied (Fase 3.). Na de Omgevingsvisie Hengeloos Buiten (Fase 1. vastgesteld in 2020) en de Omgevingsvisie Centrum en Hart van Zuid (Fase 2. ligt momenteel ter inzage) is dit de klus die nu op het bord van de Hengelose ambtenarij ligt. Ergens in 2024 of 2025 worden ze als geheel (Omgevingsvisie Hengelo, Fase 4.) vastgesteld door de gemeenteraad.

Flexibel stuk

Overzicht en samenhang. Dat zijn wat Meijer betreft de kernwoorden voor het hele verhaal: "De Omgevingsvisie Hengelo komt in de plaats van onder meer de Structuurvisie, het Milieubeleidsplan, het Monumentenplan, het Verkeer- en vervoersplan, noem maar op." Uiteindelijk is het geen statisch document, maar een dynamisch en flexibel stuk, vertelt Meijer: "De visie blikt vooruit naar 2040. Waar willen we als Hengelo naar toe? Waar gaan we bouwen, waar komen de ontsluitingswegen, welk erfgoed willen we beschermen? Het lijkt nu allemaal abstract, maar het is van wezenlijk belang voor hoe Hengelo er over twintig jaar uitziet."

“Waar gaan we bouwen, waar komen de ontsluitingswegen, welk erfgoed willen we beschermen? Het lijkt nu allemaal abstract, maar het is van wezenlijk belang voor hoe Hengelo er over twintig jaar uitziet.”

'Verder kijken dan afval en groen'

Dat flexibele zit 'm in de veranderende omstandigheden, geeft Meijer aan: "De gevolgen van de klimaatverandering, de vergrijzing, noem maar op, die zijn nog niet te overzien. We zullen dus steeds moeten bijsturen. Dat we iets moeten doen, is echter duidelijk: als je stil blijft staan als gemeente, hol je dubbel achteruit." Ze wil maar zeggen dat er naast de problemen die nú spelen, zoals bijvoorbeeld de verrommeling van de stad door zwerfafval en de vraag naar groen in de direct omgeving, er ook partijen moeten zijn die daar overheen kijken.

Raad aan zet

De Hengeloër zal van heel veel onderdelen niet direct iets gaan merken, maar mag wel meedenken over de invulling ofwel het bepalen van de kaders. Meijer: "Inderdaad, participatie. Dat deden we natuurlijk al wel, maar de Omgevingswet verplicht gemeenten hier ook echt toe. Overigens bepaalt de gemeenteraad wanneer de burger wel en wanneer de burger niet betrokken hoeft te worden. Als de raad over een thema zegt: 'Dit doen we als Hengelo al goed en hierover hoeven we niet nog eens met de mensen in gesprek, dan kan dat. Er zal echter nog genoeg over blijven om over te discussiëren."

Niet klaar voor 2025

Dat zal overigens pas vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar kunnen. Dan krijgen de Hengeloërs en de raad de kans om hun zegje te doen. Begin 2024 moet de omgevingsvisie Stedelijk Gebied vastgesteld worden. Een jaartje later moet de Omgevingsvisie Hengelo er vervolgens liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.