Het versturen van een 'onschuldige' naaktfoto of -video kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Van gezichtsverlies tot afpersing en erger. Met hulp van een escaperoom-bus wezen de politie, het Centrum Seksueel Geweld van de GGD Twente en Skillz Jongerenwerk de Hengelose jeugd de afgelopen week op de gevaren. Het voertuig stond elke dag ergens anders in Hengelo. Wij namen donderdag 7 juli een kijkje in de binnenstad.
Bij seksuele afpersing, ook wel 'sextortion' genoemd, worden de slachtoffers overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen deze te verspreiden als er niet betaald wordt. Lotte Asma, jeugdcoördinator bij de Politie Twente, weet dat tieners er niet mee te koop lopen, maar dat ze allemaal wel iemand kennen die met sextortion te maken heeft gehad. "Dat geeft wel aan dat het probleem bestaat en we merken de laatste tijd dat het alleen maar erger wordt."
De grens opzoeken, dat hoort natuurlijk ook bij opgroeien, maar Asma helpt de jeugd graag bij het niet overschrijden van die grens. De inzet van de Cybercrime Escaperoombus helpt daar bij. "Mijn collega Nick Jansen (wijkagent in de Hengelose Es, red.) kwam met het idee en heeft de bus zelf afgelopen zondag opgehaald in Amsterdam." De tieners die meedoen, moeten er in de escaperoom al puzzelend voor zorgen dat de foto van het fictieve meisje Marije niet online komt. Asma: "Daarmee worden ze zich al doende bewust van de gevaren en tegelijk geeft het mij de kans met hen in gesprek te gaan."
Als de jeugdcoördinator van de politie tijdens zo'n nababbel hoort dat leerlingen van het Avila College intieme foto's delen in een groepsapp, geeft ze direct aan dat ze de school hierover gaat benaderen. De meisjes die dit vertellen, stelt ze gerust: "Ik geef daarbij natuurlijk niet jullie namen door. Maar ik vind het wel belangrijk dat de school hier weet van heeft. Dan is het aan hoe ze dit oppakken."
Scholen die hierover vragen hebben, kunnen uiteraard bij Lotte Asma terecht. Maar ook bij Liesbeth ter Braak van het Centrum Seksueel Geweld van de GGD Twente: "Sextortion is iets van de laatste jaren. De ontwikkelingen op gebied van apps en internet gaan zo snel dat wij als hulpverleners en volwassenen het haast niet kunnen bijbenen. Wanneer wij in beeld komen? Iedereen kan ons benaderen. Tieners, maar ook ouders, kunnen ons bellen. Verder worden we ook vaak ingeschakeld door de politie. Bijvoorbeeld als we kinderen tijdens of na een strafzaak moeten begeleiden of moeten helpen bij de verwerking van de ellende."
Lotte Asma weet precies hoe ze de jeugd moet bereiken. Zie de video uit 2020 van RTV Oost: