Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Jubileumstuk Omnis Armonia vindt z'n weg van de computer naar Schouwburg Hengelo

Schouwburg Hengelo vormt deze week de thuisbasis van Hengelo's grootste muziekvereniging Armonia. De circa tweehonderd spelende leden hielden er woensdagavond de generale repetitie van het grote jubileumconcert dat ze vrijdag 8 juli gaan verzorgen. "Het is 5 jaar geleden dat we met z'n allen op één podium stonden. Voor de jongste jeugd is het zelfs volstrekt nieuw", aldus een trotse voorzitter Manon Jonquière.

Favoriete stukken

Met één jaar vertraging wordt vrijdag alsnog de 125e verjaardag van Armonia op muzikale wijze gevierd. De muziekvereniging staat die avond met al haar orkesten in de grote zaal van Schouwburg Hengelo. De favoriete stukken van leden en oud-leden worden gespeeld door de verschillende orkesten afzonderlijk en samen spelen ze het ruim zeven minuten durende Omnis Armonia.

icon_main_info_white_glyph

Er zijn nog kaarten

Voor het concert, dat om 20.00 uur begint, zijn nog kaarten verkrijgbaar. Toegang: 17,50 euro. Kinderen betalen 9, 50. Aanvang: 20.00 uur. Bestel hier uw kaarten.

Van computer naar orkest

Schrijver van het stuk is Folkert Buis. In z'n rol als dirigent hoorde hij het woensdag voor het eerst in het echt: "Ik schreef het stuk eind vorig jaar. In de computer klonk het al wel okay, maar als je het een echt orkest hoort spelen, dan gaat het leven en wordt het een ander stuk."

Omnis (Latijn voor 'iedereen') Armonia is een stuk dat, de naam zegt het al, alle orkesten overstijgt. Tijdens de uitvoering treden de musici zelfs buiten hun oevers; ook in de zaal duiken ze op. Buis: "Als die mogelijkheid er is, doe ik dat graag. Musici in het gangpad of op het balkon. Daarmee zet je de bezoekers op het verkeerde been."

Aso armonia folkert buis 2019
Lees ook
Armonia telt af naar jubileumconcert in Schouwburg Hengelo

Huisregisseur

Omdat het in deze jubileumvoorstelling niet alleen om de muziek gaat, maar ook om de verbinding tussen de orkesten, is Jos Brummelhuis gevraagd alles aan elkaar te smeden. Als huisregisseur van Armonia kent hij z'n pappenheimers: "Ik ga al jaren op muziekreis naar Frankrijk met het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO, een van de orkesten van Armonia, red.) en heb vorig jaar een film met het TJHO gemaak. Wat mijn rol nu is? Zorgen dat iedereen weet wat ie, waar en wanneer moet doen. Het is iets anders dat het regisseren van een toneelstuk of film, maar uiteindelijk is dit ook theater."

Klarinettiste

Voorzitter Manon Jonquière speelt als klarinettiste zelf ook mee in Omnis Armonia, maar kijkt tijdens de generale liever toe vanuit de zaal. "Ik heb m'n partituur wel aardig onder de knie, denk ik. Nu vind ik het belangrijk om een beeld te krijgen van het geheel en misschien nog wat tips her en der te geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.