Nederland telt ongeveer 4500 scheidsrechters die fluiten namens de KNVB. 99 procent van deze groep is mannelijk, wat betekent dat er maar een handjevol vrouwelijke arbiters zijn. Fijke Hoogendijk is één van deze scheidsrechters. Op 43-jarige leeftijd wordt ze nog steeds als één van de besten van haar vakgebied beschouwd. "Eigenlijk is dat niet goed, er zou veel meer concurrentie moeten zijn."
Volgens Fijke Hoogendijk is haar carrière als scheidsrechter een uit de hand gelopen hobby. "Ik wilde mijn vereniging helpen en ik voelde weinig voor de rol van een barvrouw. Toen dacht ik bij mezelf: 'ik kan wel eens gaan fluiten'," vertelt ze. Dat dit haar uiteindelijk naar wedstrijden op Eredivisieniveau bij de vrouwen heeft gebracht stond niet in haar oorspronkelijke plan. "Maar als je er op een gegeven moment achter komt dat het mogelijk is, dan probeer je er wel naartoe te werken."
Als jong meisje zorgde Hoogendijk al voor verbazing in de stad als vrouwelijke amateurvoetballer Toen ze tien jaar geleden begon als scheidsrechter was dit opnieuw het geval. "Ik zie wat dat betreft wel een parallel. Voor mijn gevoel ligt het vrouwenarbitrage ongeveer vijf tot tien jaar achter op de ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal", zegt ze.
"De KNVB voert nu campagnes om meer vrouwen bij het voetbal te betrekken zonder daarbij te hoeven voetballen. Daarnaast ligt er een projectplan om vrouwen aan het fluiten te krijgen in de top en daarbuiten, dus ze zijn er wel mee bezig"
Het vrouwenvoetbal en haar populariteit is de laatste jaren gestaag aan het groeien. Wat is dan de reden dat het vrouwelijke scheidsrechterschap nog zo ver achter lijkt te blijven? Hoogendijk vermoedt dat het gebrek aan een vrouwelijk rolmodel een doorslaggevende factor is. "Veel vrouwen denken dat het fluiten van voetbalwedstrijden echt iets mannelijks is. Het is zonde want hierdoor lijkt het scheidsrechterschap geen optie voor ze, terwijl het juist hartstikke leuk is."
Hoogendijk benadrukt dat vrouwen die willen instappen als scheids echt niet allemaal de ambitie hoeven te hebben om te fluiten op topniveau. "Er moet meer geïnvesteerd worden in de breedte. Anja achter de kassa moet het ook leuk gaan vinden om scheidsrechter te zijn," vindt ze.
Als er dan toch gezocht moet worden naar een vrouwelijk rolmodel, kom je al snel uit op de naam van Shona Shukrula. De beste vrouwelijke arbiter in Nederland staat qua niveau op eenzame hoogte. Ze fluit bij de mannen op het hoogste amateurniveau en ze heeft de kansen en ambitie om te fluiten in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Daarmee is ze echt de uitzondering op de regel. Hoewel Hoogendijk namelijk niet in de buurt komt van deze competities, staat ze wél op een gedeelde tweede plaats qua het niveau van wedstrijden die ze fluit.
Hoewel ze vrouwen vooral aanspoort om te fluiten omdat het leuk is, probeert Hoogendijk ook een potentieel ambitieuzere groep wakker te maken. "De weg naar de top is veel korter als vrouw zijnde. Het is eigenlijk niet goed dat iemand van mijn leeftijd op de tweede plaats zit qua op welk niveau er gefloten wordt. Er moet veel meer concurrentie zijn van meiden die een veel grotere toekomst hebben dan ik," aldus de Enschedese scheidsrechter.