Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Vossenjacht en frikadelbroodje leidt Hengelose tieners naar escape room over sextortion

Escaperoom sextortion2 hengelo 2022 FOTO POLITIE
Zeker 50 tieners maakten maandag kennis met de Escaperoombus over het onderwerp sextortion.
Beeld: Politie Twente

Het versturen van een onschuldige, seksueel getinte foto of video kan verschrikkelijke gevolgen hebben voor de tiener die de beelden verzonden heeft. Zwartmakerij, bedreiging, afpersing: verschillende instanties waarschuwen al jaren voor de gevaren van sextortion, maar jongeren blijven de grens opzoeken. Deze week staat de politie met de Cybercrime Escaperoombus op verschillende plekken in Hengelo. Maandag was de aftrap in de Hengelose Es.

Onverwacht succes

Het bleek een onverwacht succes, laat de wijkagent van de Hengelose Es, Nick Jansen weten: “We parkeerden de bus om 10 uur bij het winkelcentrum en direct kregen we bezoek van groepjes leerlingen." Wat bleek: een van de scholen in de buurt hield een vossenjacht en een aantal leerlingen liep zo de 'fuik' van de politie in. Jansen: "We mikten echter vooral op die leerlingen van het scholeneiland en het C.T. Storkcollege, die even een broodje frikadel halen bij de Appie tijdens hun pauze."

In totaal hebben zo’n vijftig kinderen een poging gedaan om te ontsnappen. De opdracht die ze kregen was simpel: stap in de escaperoom, kraak de code en voorkom dat je foto online wordt gezet.

'Wat doe je?'

Een aantal groepjes lukte dat ook daadwerkelijk door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren die met het onderwerp ‘sextortion’ te maken hebben. Wat doe je om te voorkomen dat je in situaties belandt, waarin mensen je kunnen chanteren en afpersen met beelden die alleen voor je vriendje of vriendin bedoeld waren? En wat doe je als zulke beelden toch in de openbaarheid komen?

Nick Jansen: “Door de escaperoom te doorlopen en in gesprekken met de aanwezige deskundigen wordt hen duidelijk gemaakt je het altijd moet bespreken. En tegen de ouders zeggen we: ‘zeg niet tegen je kind dat het stom is geweest’. Geef ze het gevoel dat ze in alle veiligheid hun verhaal kunnen doen.”

icon_main_info_white_glyph

Boeren gaan vóór sextortion

Dat de politie overal in het land mensen te kort komt, is al een tijdje bekend. Maandag werd dat weer even pijnlijk duidelijk: de Escaperoombus zou tot 15.00 uur bij het winkelcentrum Hengelose Es staan, maar om 13.00 uur werd de operatie afgeblazen. De reden: er was ondersteuning gewenst bij de boerenacties op de A35.

Kwetsbaar en beïnvloedbaar

De bus, die landelijk wordt ingezet, is de hele week in Hengelo en zal elke dag op een andere plek in de stad te vinden zijn. Jansen: “De boodschap is bedoeld voor kinderen in de middelbareschoolleeftijd. En elk kind in die leeftijd, of het nu naar het vwo of het vmbo gaat, is kwetsbaar en beïnvloedbaar. Vrijwel iedereen doet wel eens iets waarbij het gevaar van sextortion op de loer ligt. Stel, iemand buiten jouw vriendengroep bemachtigt een naaktfoto van jou en dreigt ‘m openbaar te maken als je niet snel 100 euro overmaakt. Wat doe je? Stel, je doet het, is het dan afgelopen? Waarschijnlijk niet, vaak gaat het van kwaad tot erger.”

Waar is de bus nog meer te zien deze week?

De komende dagen is de bus nog te vinden op het grasveld aan de Joseph Haydnlaan in Klein Driene (dinsdag 5 juli tussen 11 en 14 uur), in winkelcentrum Groot Driene (woensdag 6 juli van 12 tot 15 uur en op het Burgemeester Jansenplein (donderdag 7 juli van 15 tot 20 uur, inclusief meet & greet met jeugdagente Lotte, bekend van TikTok)). Op vrijdag 8 juli tenslotte staat de bus ‘s ochtends op het Agathaplein en ‘s middags bij winkelcentrum Esrein.

De actie is op touw gezet door de plaatselijke wijkagenten samen met medewerkers van de GGD Twente, Centrum Seksueel Geweld, Gemeente Hengelo en Skillz Jongerenwerk.

icon_main_info_white_glyph

Wat doe je tegen sextortion?

Op de website ‘Vraag het de politie’ vind je allerlei tips hoe je omgaat met sextortion. Bijvoorbeeld: ‘Ga niet in op de bedreigingen.’ (Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt.)

‘Verzamel bewijs. Bewaar berichten.’ (Staat er iets vervelends van jou online? Maak daar dan screenshots van waarop het website-adres (URL) te zien is. Dit kan helpen wanneer je nu of later naar de politie gaat, want van sextortion kun je aangifte doen bij de politie.)

‘Verwijder en blokkeer de persoon overal.’

‘Zoek jezelf op internet via zoekmachines.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.