Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw verzoek van het Rijk om crisisnoodopvang in Twente

Roelof Bleker Ernst Bergboer 2022 07 04 204654 tfao
Burgemeester Roelof Bleker maandagavond in de Enschedese raadszaal
Beeld: Ernst Bergboer

Het Rijk heeft de Veiligheidsregio’s gevraagd om noodopvang te regelen voor statushouders. Voor Twente betekent dat de opvang van 225 mensen voor een periode van drie maanden. Dat deelde Roelof Bleker, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, maandagavond mee in de gemeenteraad.

In de gemeenteraad lag net een discussiestuk voor over opvang van asielzoekers en statushouders in de toekomst. De mededeling van Bleker, die maandag eerder overleg had met de Veiligheidsregio, doorkruiste dat debat enigszins: toekomstige opvang van vluchtelingen bleek urgenter dan was voorzien.

Drie opties

Een deel van de fracties toonde zich niet blij met de gang van zaken. Het debat over toekomstige opvang had weinig zin, vonden onder meer de PVV, Forum voor Democratie en het CDA. Bleker meldde tevens dat er binnen afzienbare tijd een brief van de Veiligheidsregio voor zal liggen. Daarin zullen een aantal opties - en de details daarvan - voorliggen om aan de opdracht van het Rijk te voldoen.

icon_main_info_white_glyph

Statushouders

Statushouders zijn erkend als vluchteling en mogen in Nederland blijven. Zij komen in aanmerking voor een huis, met onder meer het idee om snel te integreren, werk te vinden en eventueel een school voor kinderen. Er wordt hen een gemeente toegewezen die dat moet regelen. In afwachting daarvan worden zij opgevangen in een regulier AZC. En daar knelt het: woningen zijn niet zomaar voorhanden, die AZC’s zitten overvol.

Het is om die reden dat het Rijk de Veiligheidsregio’s nu heeft gevraagd om te helpen bij versnelde opvang. Ondertussen wordt er door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gewerkt aan grotere opvangvoorzieningen.

De Rijksopdracht is een rechtstreeks gevolg van de crisissituatie in de grote landelijke opvang in Ter Apel.

Spoeddebat

Bleker noemde de drie grote lijnen zoals die maandag in de Veiligheidsregio twente zijn besproken. De eerste is de opvang van alle 225 statushouders op een plek voor die gevraagde duur van drie maanden. De tweede betreft kortdurende opvang van de hele groep op een aantal verschillende locaties. In de derde optie wordt de groep op te vangen statushouders over een aantal plekken in Twente verdeeld.

De Enschedese gemeenteraad zal naar alle waarschijnlijkheid deze week in een brief worden geïnformeerd over de details van die opties. Daarna volgt er een debat. Enkele partijen overwegen een spoeddebat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.