Verkeer
Stuur appje
Zoek

Armonia telt af naar jubileumconcert in Schouwburg Hengelo

Aso armonia folkert buis 2019
Bij het aanstellen van Folkert Buis als dirigent van het Armonia Studenten Orkest ASO, nu ruim 3 jaar geleden, werd deze foto gemaakt.
Beeld: ASO

Met één jaar vertraging wordt op vrijdag 8 juli alsnog de 125e verjaardag van Armonia op muzikale wijze gevierd. De grootste Hengelose muziekvereniging staat die avond met al haar orkesten in de grote zaal van Schouwburg Hengelo. Voor één orkest wordt het een requiem: Het Armonia Studentenorkest ASO stopt er na vrijdag mee vanwege een te krappe bezetting. Maar da's ook gelijk het enige slechte nieuws. Voorzitter Manon Jonquière: "Het wordt vrijdag één groot muzikaal feest!"

'Één keer eerder voorgekomen'

Armoniavoorzitter Manon Jonquière vindt het jammer dat het ASO stopt, maar heeft alle begrip voor het besluit: "Het is één keer eerder voorgekomen dat ASO om deze reden moest stoppen. Dat was in de tijd dat ik zelf als student deel uitmaakte van het orkest. Net als nu bestond het orkest ook toen precies 5 jaar. Als er ooit weer voldoende studenten zijn, die het ASO nieuw leven willen inblazen, dan kan dat. Net als destijds gebeurd is."

Draai vinden

De reden dat het ASO moet stoppen is spijtig, ook al kan het bestuur er weinig aan doen. "Na corona merk je dat vooral jongeren het lastig vinden om hun draai weer te vinden in de maatschappij. Veel dingen konden twee jaar lang alleen online en nu alles weer open is, merk je dat de studenten niet weten waarvoor ze moeten kiezen."

icon_main_info_white_glyph

Jubileumconcert

Tijdens het galaconcert zullen de orkesten zowel los van elkaar als samen diverse oude bekende én nieuwe composities ten gehore brengen. Er staan in totaal zo'n tweehonderd musici op de planken. De muzikale leiding van de avond is in handen van de dirigenten Kimmy Reef, Vera Kortekaas, Manon Meijer en Folkert Buis. De regie is in handen van Jos Brummelhuis. Aanvang: 20.00 uur Toegang: 17,50 euro.

Er zijn nog kaarten te koop. Bestel ze hier!

Wel uitstroom, geen aanwas

Door corona was er de afgelopen twee jaar al geen aanwas, terwijl er wel uitstroom was naar andere orkesten. Of leden stopten zelf helemaal. Jonquière: "Het ASO begon 5 jaar geleden met 35 leden en nu zijn het er nog maar twaalf. Dan is het beter om de stekker er uit te trekken. De studenten vallen weliswaar onder de vleugels van Armonia, maar moeten wel zelfredzaam zijn. En dat lukt niet met zo weinig leden. Daarnaast kun je met twaalf leden natuurlijk niet die stukken spelen, die je zou willen spelen."

Armonia schelberg magazine
Lees ook
Jarige muziekvereniging presenteert glossy '125 jaar Armonia'

Folkert Buis

Met het volwassenorkest gaat het juist prima. Vandaar dat Jonquière niet al te somber wil zijn. Ze heeft daarnaast ook heel veel zin in het jubileumconcert: "Speciaal voor dit jubileum heeft Folkert Buis de compositie ‘Omnis Armonia’ geschreven. Alle leden doen mee met dit stuk. Daarop verheug ik me heel erg!"

Overgebleven twaalf leden

De overgebleven twaalf leden van het ASO zijn vrijdag wel van de partij tijdens het jubileumconcert. Net zoals het Volwassenenorkest (dat onder de naam Armonia optreedt), het Twentse Jeugdharmonieorkest (TJHO), het Armonia Leerlingenorkest (ALLO) en het Armonia Startersorkest (ASTOR).

Magazine Armonia Ernst Bergboer
Lees ook
Voorzitter Armonia Hengelo: ‘De jeugd gaat echt geen boek lezen!’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.