De proef met cameratoezicht bij enkele milieupleinen in Enschede heeft in de eerste vier maanden in totaal 20 boetes voor het illegaal dumpen van afval opgeleverd. Het gaat om drie locaties in Enschede, zogeheten 'hotspots', waar regelmatig overlast van afvaldump wordt ervaren. Bij wandelaars en fietsers die hun afval van zich afgooien werkt het cameratoezicht overigens niets.
In de stadsdeelvergadering Zuid is deze week een stand van zaken gegeven rondom het cameratoezicht bij milieupleinen. De camera's hangen bij de winkelcentra Wesselerbrink, de Lage Bothof en Op de Brouwerij. Op de laatstgenoemde locatie in Roombeek is de gemeente van plan de handhavingscamera weer te verwijderen.
De afvaloverlast bij Op de Brouwerij is volgens de gemeente aanzienlijk afgenomen sinds 1 maart, toen deze vorm van cameratoezicht in Enschede van start ging. Bij Winkelcentrum Zuid in de Wesselerbrink lijkt er ook sprake van een afname, maar verplaatst de overlast zich naar andere milieupleinen of ondergrondse afvalcontainers in de buurt.
En daarnaast zijn er nog de bestaande 'hotspots' waar geen camera hangt. Een voorbeeld is het winkelcentrum in Stroinkslanden. Volgens stadsdeelmanager Timo Keuken is de gemeente nu van plan om de camera bij Roombeek te verplaatsen naar Stroinkslanden.
Het cameratoezicht bij milieupleinen wordt na een jaar uitgebreid geëvalueerd. Het belangrijkste resultaat in de eerste vier maanden is dat er in totaal 20 boetes zijn uitgedeeld vanwege afvaldump. Het gaat daarbij slechts om mensen die met de auto - soms voorzien van aanhangwagen - komen voorrijden om hun afval te dumpen.
Via de camerabeelden worden de kentekens van de auto's uitgelezen en kan de overtreder een boete tegemoet zien. Bij afvaldumpers die met de fiets of wandelend komen werkt het cameratoezicht niet. Deze overtreders zijn slechts op heterdaad aan te pakken. Overigens wordt er door de handhavingsambtenaren soms wel in de buurt van hotspots gepost om afvaldumpers te kunnen bekeuren.