Nieuwbakken raadslid Abby Gomez wil dat er tegen het eind van deze raadsperiode meer aandacht is in Hengelo voor inclusiviteit en diversiteit. Om te beginnen wil ze Keti Koti op de agenda; volgens het GroenLinks-raadslid moeten alle Hengeloërs over 4 jaar weten wat dat is. Al vele decennia vieren Surinamers in Suriname, maar ook in Nederland, op 1 juli Keti Koti, wat letterlijk 'ketenen gebroken' betekent. Hiermee wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 gevierd.
Keti Koti staat voor de Hengelose, die zelf ook is gezegend met een kleurtje, symbool voor een bredere acceptatie van mensen die anders zijn in onze samenleving. Abby Gomez: "Ik ben blij dat het nieuwe collegeprogramma een alinea heeft gewijd aan de inclusieve samenleving. En hoe deze tot stand gebracht kan worden." Daarin staat dat veel mensen zich buitengesloten voelen van volwaardige deelname aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, een te hoge leeftijd, een afwijkende seksuele geaardheid of armoede. En dat het college er aan wil werken dat iedereen in Hengelo mee kan doen.
Abby Gomez: "We moeten erkennen dat we verschillend zijn en dat dat geen probleem mag zijn. Integendeel, laten we er blij mee zijn, dat we allemaal anders zijn! Daarom wil ik Keti Koti graag op de Hengelose agenda hebben. Wat mij betreft beginnen we klein. Met een bescheiden festival met goede muziek en lekker eten en daarnaast een bewustwordingscampagne. Maar begrijp me goed, ik wil dat niet opleggen aan de Hengeloërs. Ik wil eerst de behoefte peilen en daarna mogen de mensen het zelf invullen."
Inclusiviteit in de volle breedte is Gomez' stokpaardje. In de verschillende raadsfracties zitten gelijkgestemden en met hen wil Gomez graag een werkgroep vormen om na te denken over en uitvoering te geven aan initiatieven op het gebied van inclusiviteit. "Bij de meeste partijen aan de linker zijde van het spectrum is er enthousiasme voor zo'n werkgroep, maar ik hoop dat ook andere partijen zich willen aansluiten." Inclusiviteit mag dan een wat 'geitenwollensokkenachtige' uitstraling hebben, volgens Gomez is aandacht voor dit onderwerp in ieders belang: "Het gaat ook om mensen die in armoede leven, om het recht van vrouwen op gelijke beloning en om het recht dat je kunt geloven wat je wilt."
Dat Keti Koti al decennialang een feestje is van alleen mensen met Afrikaanse roots, dat zou Gomez graag anders zien: "Net zoals de Nederlanders op 4 mei de doden herdenken en vervolgens op 5 mei de vrijheid vieren, zouden we als Nederlanders ook de afschaffing van de slavernij met z'n allen moeten vieren op 1 juli. Nu wordt het landelijk in zo'n twintig steden gevierd. Daar mag Hengelo best bij komen."
Gomez is daar overigens al jaren bij, bij dat feestje. Vandaag, op vrijdag 1 juli, is ze in het Amsterdamse Oosterpark, waar al sinds 2009 het grootste Keti Koti Festival van het land wordt gevierd.