Er lijkt geen rem op te zitten; de energieprijs blijft maar stijgen. Vooral huishoudens met een laag inkomen worden hard geraakt. Zij kunnen sinds kort aanspraak maken op een eenmalige toeslag van 800 euro. “De groep die in de problemen komt, wordt steeds maar groter”, zegt voorzitter Njusja Horsthuis van de Cliëntenraad Minima en WMO Hengelo.
Nu het leven steeds duurder wordt, raken er steeds meer gezinnen en alleenstaanden in de problemen. Ook Njusja Horsthuis van de Cliëntenraad Minima & WMO kent de verhalen: “De groep die in de problemen komt ,wordt steeds groter. Niet alleen minima overigens, maar ook mensen met een modaal inkomen. Alleen door op andere zaken te bezuinigen, kan de energierekening dan nog betaald worden.
De energieprijzen zijn sinds vorig jaar flink gestegen, met name het laatste half jaar. Door het stoppen van de gaswinning in Groningen, de inflatie en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stijgt de prijs van gas en stroom. Om mensen met een laag inkomen te ondersteunen, heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld. Het gaat om een eenmalige toelage van zo'n 800 euro.
De gemeentes delen dit geld uit, maar volgens Horsthuis is dit absoluut niet voldoende: “Het is een druppel op een hele grote gloeiende plaat. Wij krijgen signalen dat veel energiecontracten nu aflopen. Dit betekent dat gezinnen straks fors moeten bij betalen.”
Vanaf vrijdag 1 juli wordt de BTW over energie verlaagd van 21 naar negen procent. “Het zal vast iets helpen, maar de bedragen blijven veel te hoog. En daarbij kan de overheid nog wel meer doen. Bijvoorbeeld door de belasting op de energierekening te verlagen. Energie is voor de overheid gewoon een melkkoe geworden”, zegt Horsthuis.