Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Mussenkwestie Hengelo: Brandweer rekent geen kosten voor hulp aan dieren, maar wie betaalt er dan wel?

Wat kost het bevrijden van een vastzittend musje de maatschappij? En wat mág het kosten? Die vraag stelden we onszelf naar aanleiding van de bevrijdingsactie door de brandweer van een klemzittend musje aan de Hengelose Salamanderstraat afgelopen woensdag. Wat blijkt: het kost ons niks.

Beroepsdienst

Althans, dat is de uitleg van woordvoerder Mariska Bussink van Brandweer Twente: "De mensen die hiervoor opgetrommeld worden, zitten op dat moment toch al in hun beroepsdienst. Ze krijgen dus toch al betaald. Uiteraard worden er kosten gemaakt, als auto's de weg op gaan, maar dat wordt keurig verdeeld over heel Twente. Dat zijn geen enorme bedragen."

Musje dakgoot hengelo NEWS UNITED
Lees ook
Dierenambulance én brandweer rukken uit voor klemzittende mus in Hengelo, maar tevergeefs

Goede afspraken

De kosten worden dan ook beheersbaar gehouden dankzij goede afspraken met Dierenambulance Zorgteam Twente, vertelt Bussink: "Als we via 112 een melding betreffende een dier in nood krijgen, bellen we altijd eerst met de dierenambulance. Als zij, om welke reden dan ook, niet kunnen helpen, gaan we in overleg." Dat gebeurde ook bij het vastzittende musje: daarvoor was een lange ladder nodig en noch de meldster noch haar buren hadden er zelf een. "En dan komt de brandweer in actie", vertelt Bussink.

Hond of brand?

Wél wordt er altijd een afweging gemaakt: "Als er tegelijk met de melding van een dier in nood een grote brand wordt gemeld, gaat die brand voor. En als we moeten kiezen tussen een mus en een hond, dan gaat de hond voor, zeker als er sprake is van een levensbedreigende situatie." Overigens is het helpen van dieren een wettelijke taak van de brandweer; uiteindelijk is 'nee' zeggen dus geen optie.

“Als er sprake is van eenden die met enige regelmaat vast komen te zitten in roosters in beken, dan wordt gekeken of die roosters aangepast kunnen worden.”

Notoire melders

"Stel, dat we te maken hebben met mensen die om het minste of geringste bellen, dan gaan we het gesprek aan." Ze geeft nog een voorbeeld hoe kosten gedrukt worden: "Als er sprake is van eenden die met enige regelmaat vast komen te zitten in roosters in beken, dan wordt gekeken of die roosters aangepast kunnen worden. In de stationsomgeving in Hengelo speelde dat vorig jaar zomer een paar keer. Daar zijn de roosters zodanig aangepast, dat het niet zo snel meer mis kan gaan."

icon_main_info_white_glyph

Waar opereert Dierenambulance Zorgteam Twente?

Dierenambulance Zorgteam Twente opereert in Hengelo, Beckum, Borne, Hertme, Zenderen, Saasveld, Delden en Deurningen. Volgens Ilona Spanjaard heeft de in Enschede en omstreken actieve Dierenambulance Enschede soortgelijke afspraken met Brandweer Twente.

Donaties

Dierenambulance Zorgteam Twente vraag wel altijd een bedrag voor hun inzet. De melder van het vastzittende musje legde zonder problemen 30 euro op tafel. Ilona Spanjaard: "We vragen altijd voordat we komen of mensen geld overhebben voor onze inzet. Dat is omdat we volledig draaien op donaties. We hebben geen andere inkomsten. Deze mevrouw deed daar niet moeilijk over. Als dat wel het geval zou zijn, moeten we het zelf afwegen. Da's altijd lastig, zeker als een dier in nood is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.