Waterschap Vechtstromen voert vanaf maandag een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied. Het waterschap komt met dat besluit door de aanhoudende droogte en warmte. Daardoor verslechtert de waterkwaliteit in stedelijk gebied met rasse schreden.
Een woordvoerder van het waterschap legt uit waarom dit verbod vanaf maandag geldt: "Het water in vijvers warmt op. Omdat warmer water minder zuurstof bevat, is het zuurstofgehalte in vijvers de afgelopen tijd afgenomen. De hoeveelheid zuurstof in een vijver is van groot belang voor de waterkwaliteit en de levensvatbaarheid van de dieren die in het water leven."
Als er water uit de vijvers wordt onttrokken, dan warmt het overgebleven water nog sneller op en daalt het zuurstofgehalte verder. Dit kan leiden tot vissterfte, blauwalg en botulisme. Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied moet grootschalige waterkwaliteitsproblemen voorkomen.
De medewerkers van toezicht en handhaving van waterschap Vechtstromen zullen toezien op het naleven van het ingestelde onttrekkingsverbod.
Het gaat de komende dagen waarschijnlijk weer regenen. Dat is goed nieuws voor de waterstanden in vijvers, maar het waterschap hoopt dat het vooral gestaag gaat regenen en niet zo zeer hard. "Als het hard gaat regen, komt er vuil van buiten de vijver in het water, bijvoorbeeld door overstromingen van het riool. Dat gebeurt door een zogeheten 'overstort'. Ongezuiverd water stroomt dan de vijver in. Ook dat is slecht voor het zuurstofgehalte in water waardoor vissterfte dreigt."