Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwembad in Glanerbrug al bijna 5 jaar dicht: zo ligt het bad erbij en dit moet er gebeuren

Glanerbrug is in alle staten. De nieuwe coalitie van Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie belooft 2,2 miljoen euro te investeren in een heropening van zwembad De Brug. Maar is dat genoeg, voor een bad dat sinds 2017 leeg en verlaten is? Coen Nijhuis, bestuurslid van Dorpsraad Glanerbrug, nam 1Twente mee op een rondleiding in De Burg en legt uit wat er moet gebeuren.

"Ziet er troosteloos uit he?" Coen Nijhuis heeft de deuren van De Brug geopend en kijkt naar het verlaten zwembad, waarin een kleine laag water staat. "Regenwater", weet Nijhuis, die in het dagelijks leven zijn eigen rioolreinigingsbedrijf runt. "Het dak is lek. Dat zal volledig vervangen moeten worden als het zwembad wordt heropend."

Exploitatie nog onzeker

Want heropening De Brug, dat ligt in het verschiet. De vier partijen die samen de nieuwe coalitie vormen, beloven in het coalitieakkoord dat er 2,2 miljoen wordt geïnvesteerd om het zwembad conform de laatste duurzaamheidseisen (o.a. gasloos) te renoveren.

"Maar", herhaalde fractieleider Barry Overink van coalitiepartij Burgerbelangen Enschede deze week, "wij doen geen bijdrage in de exploitatie van het bad." Dat betekent dat de komende vijftien jaar voor beheer en onderhoud een alternatieve oplossing moet worden gevonden. Hoe, dat is aan de Glanerbruggers of een eventuele stichting die de verantwoordelijkheid over het zwembad neemt.

Met of zonder vrijwilligers

Volgens Coen Nijhuis, algemeen bestuurslid bij de Dorpsraad Glanerbrug, moet de komende maanden duidelijk worden in welke vorm de heropening van De Brug wordt gegoten. De afgelopen jaren hebben vooral in het teken gestaan om de politiek ervan te overtuigen dat het bad weer open moet. Met een enquête, die door bijna 2200 mensen is ingevuld als sluitstuk: vrijwel iedereen gaf aan het bad te willen behouden.

Daarmee is een duurzame toekomst weliswaar nog niet gegarandeerd. Volgens een haalbaarheidsonderzoek dat de dorpsraad liet uitvoeren, is er jaarlijks ruim 83.000 euro nodig voor de exploitatie. Of 36.000 euro als er met vrijwilligers wordt gewerkt. Er zijn scenario's waarbij sponsoring of lidmaatschap van een nieuwe stichting de leidraad zijn of de overdracht aan een derde (commerciële) partij.

Muffe geur

In het verlaten zwembad De Brug hangt bijna vijf jaar na de sluiting een muffe geur. De ramen zijn met houten platen dichtgetimmerd. Het dak lekt, waardoor het systeemplafond het op verschillende plekken heeft begeven. Omdat de gemeente de 'badkuip' na de sluiting heeft laten leeglopen, laat het tegelwerk nu op verschillende plekken los.

Maar als Coen Nijhuis door het gebouw loopt waar hij veertig jaar geleden zelf nog zwemles had, ziet hij kansen. "De douche- en wasruimtes zijn in principe nog in goede staat. De machineruimte lijkt in orde, misschien wat pompen die vervangen moeten worden. De waterdruk is goed, dus het bad is niet lek. Alleen het tegelwerk is veel werk, maar we hebben nog stapels tegels liggen. Maar eerst moet het hele dak vervangen worden. Als we dat met elkaar doen, denk ik dat het voor dat geld moet kunnen."

De Brug screenshot
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.