Het grootste atelier voor de restauratie van schilderijen, beelden en cultuur-historische museumobjecten bevindt zich in De MuseumFabriek. Gedeputeerde Roy de Witte opende het vorige week donderdag.
In het atelier worden niet alleen schilderijen en voorwerpen van Rijksmuseum Twenthe en De MuseumFabriek gerestaureerd. Musea, oudheidkamers en andere instellingen die collecties met een kunst- of cultuurhistorische beheren kunnen er ook terecht.
Het gloednieuwe restauratieatelier is onderdeel van het zogenaamde ‘Twentelab’. Dat bestaat, naast het atelier, uit de depots van zowel de MuseumFabriek als Rijksmuseum Twenthe, een fotostudio en een werkplaats. Tientallen vrijwilligers en professionals werken op die plekken aan het beheer en het onderhoud van de collecties.
Het depot van De MuseumFabriek, dat in de voorbije maanden werd verhuisd om plaats te maken voor de fotostudio en het atelier, alleen telt al ruim driehonderdduizend voorwerpen. In de meeste musea vindt het werk aan zo’n collectie achter de schermen plaats. In Enschede kan het publiek meekijken.
De werkplaats is opgenomen in het museum zelf. Vrijwilligers die insecten of fossielen prepareren doen dat onder het oog van bezoekers. Het restauratieatelier is voorzien van een grote glazen wand zodat het publiek restauratiewerkzaamheden kan volgen.
In de fotostudio worden alle kunstvoorwerpen en objecten vastgelegd. Daarmee wordt uiteindelijk de hele collectie ook digitaal ontsloten.
In september start in De MuseumFabriek de bouw van een kenniscentrum, de volgende stap in de verwezenlijking van de droom van een zo toegankelijk mogelijk collectiemuseum.