Hoogleraar techniekfilosofie aan de Universiteit Twente Peter-Paul Verbeek (51) wordt rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam. De Enschedeër zal daar met ingang van 1 oktober hoogleraar-directeur en medebestuurder zijn.
Verbeek was lange tijd de ‘media-professor’ en daarmee een gezichtsbepalende hoogleraar van de Universiteit Twente. Zo gaf hij in 2010 een gastcollege op Lowlands en trad hij regelmatig op in televisieprogramma's. In 2003, 2007 en 2014 sleepte hij de belangrijkste subsidies binnen voor onderzoek naar de betekenis van techniek voor de mens - en andersom. In 2018 werd hij hoogleraar.
De UT is in zekere zin de Nederlandse bakermat voor dat vakgebied van Verbeek: de ethiek van techniek. Belangrijke stem in die ontwikkeling was de Hengeloër Hans Achterhuis, die tot 2007 een leerstoel wijsbegeerte aan de UT bekleedde. Achterhuis werd in 2011 de eerste Denker des Vaderlands.
Een rector magnificus is, zeg maar, de directeur van een universiteit. Hij of zij is capo-di-capi onder de wetenschappers en het gezicht van de onderwijsinstelling. Een rector magnificus is formeel hoogleraar (professor), maar is ook lid van het bestuur van de universiteit en vervult in de praktijk dan ook vooral bestuurlijke taken. Van wetenschappelijk onderzoek of onderwijs komt het doorgaans niet of nauwelijks.
Verbeek staat op de schouders van Achterhuis, promoveerde bij hem en heeft meermaals gesteld zich schatplichtig aan hem te voelen.
Dat Verbeek in 1988 voor de UT koos, was geen toeval. Het was de enige plek in Nederland waar een studie in de combinatie van alfa (filosofie) en bèta (techniek) mogelijk was en hij kon niet kiezen. De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland en biedt een keur aan zowel alfa- als bèta-studies.
Of het daarmee een walhalla voor techniekfilosofen is, moet gaan blijken. Verbeek is er aangesteld voor een periode van vier jaar en blijft, voor zover hij nu kan overzien, in Enschede wonen.