Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aandacht voor Oekraïne neemt af, maar steun vanuit Enschede is nog groot: 'Echt stukje noaberschap'

Toen eind februari de oorlog in Oekraïne begon was er vanuit het hele land massale aandacht voor het onderwerp. Deze aandacht bleef vervolgens nog een paar weken hangen. Een blik op de data van zoekmachines leert dat er deze maand een dieptepunt is gekomen in de algemene belangstelling voor het belegerde land. De Oekraïne-gerichte hulpinitiatieven in Enschede weigeren mee te doen aan deze trend.

De aandacht van de Nederlanders mag dan wel sterk verminderd zijn, maar dat geldt niet voor de problemen van de Oekraïners. De gemeente Enschede is bezig met het voorbereiden van de opvang voor 500 oorlogsvluchtelingen. Maar voordat de gemeente deze plannen bekend maakte, waren er al tientallen vrijwilligers bezig met het opzetten van hulpacties. Deze acties hebben al veel opgeleverd en zijn ook nu nog steeds actief. Afgelopen maanden zijn er 230 vluchtelingen opgevangen, 36 volle vrachtwagens aan goederen verstuurd en meer dan 400 drones afgeleverd door verschillende initiatieven.

Oekraïne demonstratie 6 Ernst Bergboer
Lees ook
Dit doet Enschede voor Oekraïne: van sheltersuits tot benefietconcert

Twente voor Oekraïne

Toen de oorlog losbarstte reageerde Enschedees techbedrijf OpenSocial razendsnel. In samenwerking met Oekraïense vrachtwagenchauffeurs werd Twente voor Oekraïne uit de grond gestampt. Het initiatief werd hét gezicht voor de hulp uit de regio. Binnen 10 dagen werd er anderhalf miljoen kilo aan hulpgoederen naar het land gebracht en werd het initiatief een stichting.

De Twentenaren doneerden in de dagen die volgden massaal. De donaties waren zo talrijk dat er een maand later alleen grote leveringen van bedrijven en organisaties werden geaccepteerd.

Hartverwarmend

Volgens woordvoerder Angelique van der Molen is de stichting nog steeds bezig met het verzenden van goederen. "We hebben onze eigen vrachtwagens aangeschaft die gevuld worden met de donaties van bedrijven," vertelt ze. "Alles bij elkaar hebben we op dit moment 36 volle vrachtwagens opgestuurd. Het werktempo is iets afgenomen, maar er kan dan ook niets op tegen die begintijd. De steun vanuit de hele regio was geweldig, een echt stukje noaberschap."

NUTwente

Noaberschap Ukraine-Twente, in het kort NUTwente, coördineerde vrijwel direct na het begin van oorlog de volledige opvang van Oekraïners bij Twentse gastgezinnen. Gastgezinnen kunnen zich aanmelden op de site van vrijwilligersorganisatie. Deze worden begeleid en voorzien van de kennis die nodig is bij de opvang van vluchtelingen. Verder zijn ze onder meer bezig geweest met het organiseren van activiteiten, zoals Nederlandse taallessen voor de Oekraïners.

9ba59c78 5650 35fd a766 83492c869e99
Oekraïners die Nederlandse taalles krijgen
Beeld: RTV Oost/Teun van der Velden

NUTwente heeft absoluut niet stil gezeten gedurende de laatste weken. Recentelijk wist het initiatief te melden dat ze meer dan 230 Oekraïners hebben ondergebracht in de regio. Daarnaast waren ze nauw betrokken bij de organisatie van een groot benefietconcert. Deze had eerder deze week plaats in de kerk van bij de Oude Markt.

Eyes on Ukraine

Wanneer je langs het Enschedese station loopt bestaat de kans dat er tegelijkertijd in een kelder onder het plein drones worden klaargemaakt voor vertrek naar Oekraïne. Kunstcollectief Black Brick bereidt deze drones voor als partner van het landelijke initiatief Eyes on Ukraine. Dit goede doel is al maandenlang bezig om ze te verzamelen en af te leveren. Zodra deze apparatuur hun bestemming hebben bereikt is het doel dat de Oekraïners op veilige afstand de oorlog in beeld kunnen brengen.

Sinds deze maand heeft Eyes on Ukraine 432 drones weten te versturen. Er wordt nog steeds gewerkt om een nieuwe lading aan drones voor te bereiden. Daarnaast heeft de Oekraïense werkpartner van de stichting op basis van de succesvolle samenwerking een 'droneschool' kunnen opzetten.

icon_main_info_white_glyph

Nieuwste initiatieven

De meeste Oekraïne hulpacties zijn opgezet in en rondom maart 2022. Maar er worden nog steeds nieuwe opgestart.

Nieuwsplatform SaxNow heeft 'Saxion voor Oekraïne' opgezet
. Het initiatief zamelt geld in voor de 72 Oekraïnse Saxionstudenten die moeite hebben om het collegegeld voor volgend jaar te betalen.

Ook Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport & Cultuur Enschede komen in actie. Zij willen 245 Oekraïnse kinderen die in Enschede verblijven voorzien van sport, onderwijs, cultuur en welzijn. Voor dit doel is een subsidieverzoek neergelegd bij de gemeente, het gaat om een bedrag van 176.400 euro.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.