Verkeer
Stuur appje
Zoek

Skatefestijn Heng Loose: het enige dat nog ontbreekt zijn het strand en de zee

Dankzij de niet aflatende inzet van een paar koppige Hengelose skatefanaten kwam drie jaar geleden het skatepark achter het station tot stand. Het wordt volop gebruikt, maar dan vooral om te skaten. Zaterdag 18 juni wordt dat 'pakket' uitgebreid: tijdens de eerste editie van het festival Heng Loose wordt het skatepark opgesierd met palmbomen, Amerikaanse auto's, veel sportieve clinics en livemuziek.

Gratis toegankelijk

Organisator Tjeerd Derkink heeft er zin in. Het belooft heel mooi weer te worden en elk evenement in de Hengelose binnenstad wordt momenteel meer dan goed bezocht, omdat mensen weer naar buiten willen, na twee stille jaren: "En dan is dit ook nog eens gratis toegankelijk en voor een heel brede doelgroep. Het is namelijk niet alleen voor skaters bedoeld." De Hengelose 'skateprofessor' legt uit dat iedereen die het leuk vindt om zich een keer in die typische skatecultuur onder te dompelen welkom is: "Je hoeft geen skateboard of rollerskates mee te nemen, laat staan dat je het moet kunnen. Er worden zaterdag allerlei kosteloze clinics verzorgd."

Tokyo

Het is nog geen tien jaar geleden dat skaters in Hengelo en omstreken vooral als een stel vreemde snuiters werden gezien, maar dat beeld is ten goede gekeerd, legt de 44-jarige Hengeloër uit: "Dat heeft vooral te maken met het feit dat skaten nu een Olympische sport is en dat de Nederlandse deelneemsters zich in Tokyo van hun beste kant hebben laten zien."

Het prachtige skatepark, dat sinds 2019 op het Industrieplein achter het station te vinden is, heeft ook zeker iets gedaan voor die beeldvorming: mensen zien dat er geen gekke dingen gebeuren en dat de sterke sociale controle ervoor zorgt dat niemand het waagt uit de bocht te vliegen.

“'If you build it, they will come'”

Oogst

Door die positieve vibe zijn gemeentes ook eerder genegen om een vergunning voor een skatepark te verlenen. Derkink: "Je krijgt dan misschien nog wel de vraag: voor hoeveel mensen doen we dit?, maar die vraag is niet relevant. If you build it, they will come. En dan natuurlijk geen kant-en-klare bouwpakketjes neerzetten, maar maatwerk leveren. Dat is in Hengelo gebeurd en zie wat het ons heeft opgeleverd."

Iedereen kan zaterdag de typische sfeer komen opsnuiven. Alles is geïnspireerd op de Californische cultuur. "We halen Venice Beach naar Hengelo. De palmbomen, de cadillacs, de muziek, de lifestyle. Het enige wat je nog mist zijn het strand en de zee, maar dat komt volgend jaar misschien, als we ook de creatieve broedplaats Oogst (honderd meter verderop langs de Laan Hart van Zuid, red.) erbij betrekken."

Heng Loose is zaterdag 18 juni van 11.00 uur tot ver na middernacht te bezoeken. Wat is er te doen? Dat zie je hier!

Tjeerd Derkink skatepark Heng Loose FOTO TJEERD DERKINK
Tjeerd Derkink (links) met z'n medeorganisatoren op de plek waar het zaterdag 18 juni moet gaan gebeuren.
Beeld: Tjeerd Derkink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.