Verkeer
Stuur appje
Zoek

Unieke kilometerpaal in Hengelo opgeknapt: ‘Paaltje is ouder dan de Waterstaatskerk’

In Twente moeten er vele honderden gestaan hebben, maar anno 2022 is er nog maar één zogeheten 'kilometerpaaltje' terug te vinden. Decennialang stond het anoniem en kleurloos langs de Enschedesestraat in Hengelo, maar de Werkgroep Markestenen heeft het stukje erfgoed weer prachtig wit geschilderd en afgelopen vrijdag werd het onthuld.

Onthulling

Zo'n twintig belangstellenden hadden zich vrijdag verzameld aan de Enschedesestraat. Wethouder Marie-José Luttikholt had de eer om de opgeknapte steen te onthullen. Het was haar eerste publieke taak als wethouder. Een plaquette met een qr-code leidt naar een website met informatie over de steen.

“Er zijn niet veel gebouwen in Hengelo die uit 1830 stammen, zelfs de Waterstaatskerk is jonger dan dit paaltje”

'Op de achtergrond'

Langs het paaltje rijden dagelijks duizenden auto's en fietsers langs. Niet veel mensen weten van het bestaan af van het paaltje. Het leefde een vrij anoniem leven, verscholen langs een muurtje van een huis. “De verf was eraf, waardoor het paaltje in zijn achtergrond opging”, zegt Hans Beerze van Werkgroep Markegrenzen Hengelo. Het onopvallende paaltje is maar liefst 192 jaar oud, misschien wel één van de oudste objecten van Hengelo: “Er zijn niet veel gebouwen in Hengelo die uit 1830 stammen, zelfs de Waterstaatskerk is jonger dan dit paaltje”, zegt Gerhard Post, ook vrijwilliger bij de werkgroep.

Mijlpaal1900 werkgroepmarkegrenzen
De oude situatie van de Enschedesestraat. De paal is voor het huis te zien (Foto uit 1900)
Beeld: Werkgroep Markegrenzen Hengelo

Mijlpaal

In heel Twente stonden duizenden van dit soort paaltjes, maar de meeste stenen zijn uit het straatbeeld verdwenen. "In Nederland staan er wel wat vergelijkbare paaltjes, maar in Twente is dit echt de enige”, zegt Post. In 1830 gaf Koning Willem I de opdracht om rijkswegen aan te leggen. De Enschedesestraat was één van die wegen. Langs de weg werden kilometerpaaltjes, die destijds mijlpalen werden genoemd, aangelegd. Op de steen staat 62,5, de afstand vanaf het paaltje naar Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.