De eerste editie van de Twentse Waterweek staat op het punt van beginnen. Van 11 juni tot en met 19 juni worden er een reeks activiteiten gehouden in Enschede en de rest van de streek, waarin water de hoofdrol speelt. Het Twents waternet, het brein achter deze themaweek, wil door middel van deze activiteiten het water- en klimaatbewustzijn verhogen voor jong en oud.
Vanaf aanstaande zaterdag zijn er op meerdere plaatsen in de regio rondleidingen en excursies op plekken waar water centraal staat. Bij de meeste van deze activiteiten moet je je van tevoren aanmelden. De organisatoren willen zowel een jongere als oudere doelgroep bedienen tijdens de komende dagen. Een groot deel van de activiteiten speelt zich af in en rondom Enschede. Dat deel wordt hier uitgelicht. De rest van het programma is te zien op de website van Groenblauw Twente.
Op woensdag 15 en vrijdag 17 juni worden er rondleidingen gegeven bij het Kristalbad. Mensen die meer willen leren over deze natuurlijke waterzuiveringsplaats kunnen om zich aanmelden voor een rondleiding om 13.00 of 14.30.
Mensen die een kijkje willen nemen bij de afvalwaterzuivering in Glanerbrug kunnen dit doen op zaterdag 18 juni. Enkele vrijwilligers van het waterschap verzorgen om het uur een tour tussen 10.00 en 13.00. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon voordat de tour begint langskomen bij de waterzuivering in de Kerkstraat.
Tijdens het laatste deel van de Waterweek kunnen geinteresseerden een kijkje achter de schermen nemen bij een aantal Groenblauw projecten.
Op de donderdagavond wordt er vanaf 19.30 een tocht van een uur gemaakt langs het Blekerpad. Tijdens de tocht wordt er gepraat over de toekomst van dit stukje Enschede. Zo is een noemenswaardig onderwerp de nieuwe beek langs het Blekerpad en de Westerval.
Het Twents waternet is een samenwerking tussen waterschap Vechtstromen, 14 Twentse gemeenten, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Overijssel.
Op vrijdag 17 Juni wordt er aandacht besteed aan het project Twekkelerveld. Vanaf 10.00 wordt er nabij de supermarkt bij de Johan Wijnoltsstraat, uitgelicht hoe wateroverlast in de wijk voorkomen gaat worden. Om 15.30 staat er ook een tweede versie van deze excursie ingepland speciaal voor kinderen.
Tot slot gaat het op zaterdag 18 Juni, over het project Wooldrik. Aanwezigen krijgen in een tour waarin duidelijk wordt hoe het Wooldrik is aangepast aan het weer van de toekomst. Deze excursie start om 15.30 op de parkeerplaats van het Stedelijk Lyceum aan de Gronausestraat.
Voor alle Groenblauw excursies moet er vooraf een aanmelding worden gedaan. Dit kan via de mail: [email protected].
Daar waar de besproken activiteiten tot nu toe allemaal tijdsgebonden zijn, is de volgende altijd beschikbaar. Het Twents waternet roept de bewoners van de streek namelijk op om eens een ritje te maken over de Groenblauwe fietsroute van Enschede.
Deze interactieve fietsroute is gemaakt door de gemeente Enschede in samenwerking met 1Twente. Tijdens de route wordt uitgelegd wat de stad doet tegen wateroverlast.