Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Radiomaker Jan Kistemaker (79) stopt na twintig jaar met ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’

IMG 9692 jan kistemaker links bij gmh chris van pelt rechts
Radiomaker Jan Kistemaker (79) (links) aan tafel bij Goedemorgen Hengelo kijkt terug op twintig jaar ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’. Rechts op de foto: Chris van Pelt.
Beeld: Emile Urban

Bornenaar Jan Kistemaker (79) is één van de oudste radiomakers bij 1Twente. Meer dan twintig jaar maakte hij ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’ voor de lokale omroep van Hengelo, een programma boordevol dialectmuziek uit Twente, maar ook uit de noordelijke regio’s. Aan dat tijdperk komt een einde, want Kistemaker stopt met zijn werkzaamheden voor 1Twente Hengelo.

Trouw iedere zondag

In het programma Goedemorgen Hengelo keek hij met radiocollega’s Jan Dirk Beltman, Jos Klaczynski en Chris van Pelt zaterdag terug op meer dan twintig jaar radiomaken bij de lokale omroep. Een periode waarin hij altijd trouw was aan zijn programma en de luisteraar. “Een uitzending overslaan is in al die jaren hooguit één keer voorgekomen,” zegt hij. Zelfs zijn vrouw en de hond gingen iedere zondagochtend trouw mee naar de studio, weer of geen weer.

De radiomaker, die dit jaar tachtig jaar wordt, is een echte liefhebber van streektaalmuziek. Ruim twintig jaar geleden startte Kistemaker als technicus bij de Hengelose Omroep Stichting (HEOS), de ziekenomroep van Hengelo en kwam uiteindelijk via Radio Borghende bij Radio Hengelo terecht. Daar werd hij door wijlen Jan Wessels gevraagd om mee te werken aan het radioprogramma. Al snel zat Kistemaker ook in Hengelo achter de knoppen en nam hij ‘As Ie Vroagt Draeje wie’ over van Wessels als deze ziek of afwezig was.

“Bij streektaalmuziek begrijpt je waar ze het over hebben”

Streekmuziek

In ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’ is muziek het belangrijkste ingrediënt. Dat is al zo sinds de start van het programma. Dat betekent weinig woorden tussen de platen door. “Het is een streekmuziekprogramma en geen streektaalprogramma,” zegt Jan. “Er wordt aangekondigd wie er komt, waar het over gaat en dan start de muziek.” Waarom streekmuziek in zijn hart zit, daarover is Kistemaker duidelijk: “Je begrijpt waar ze het over hebben. De rest van de muziek hoor je de hele dag op al die andere zenders. Mensen die zondags meeluisterden, zeiden; jij hebt andere muziek. Dat spreekt ons meer aan.”

De verhuizing van de lokale omroep van de Langelermaatweg eind vorig jaar naar een nieuwe moderne studio in Bibliotheek Hengelo met een nieuw geavanceerder uitzendsysteem zorgde voor de nodige veranderingen op technisch gebied. Door softwarevernieuwingen gaat het maken van het programma op een iets andere manier dan veel radiomakers gewend waren. Deze ontwikkelingen wogen bij Jan mee bij het besluit om te stoppen. “Mijn kennis van het mengpaneel was anders. Normaal ga je erachter zitten en start je, maar zover kwam het niet.”

““Een uitzending overslaan is in al die jaren hooguit één keer voorgekomen””

Einde aan een tijdperk

Kistemaker vindt het jammer dat er een einde is gekomen aan een tijdperk, maar kijkt met een positief gevoel terug op zijn jaren bij de omroep. Radiomaken deed hij met plezier voor zichzelf én voor de luisteraar of het er nu tien of honderden waren. Het bleken er altijd meer te zijn dan hij zelf dacht, merkte hij bijvoorbeeld uit de vele reacties die hij op zijn uitzendingen kreeg. “Mensen mailden dan dat ze het een prachtige zondagochtend vonden en dat ze altijd luisteren.”

Dat Jan bij de omroep stopt, betekent niet dat hij stil gaat zitten. “Nee, ik ga zeker niet achter de geraniums zitten. Ik heb er heel veel mensen een plezier mee gedaan, maar nu is het tijd voor iets anders. Ik ga nu lekker met mijn vrouw op zondagochtend een ontbijtje nemen.” Ondanks zijn vertrek als vrijwilliger bij 1Twente is hij nog niet helemaal uitgedraaid: "Wat ik blijf doen is op zaterdagmiddag in Borne één keer in de maand muziek draaien voor ouderen die gezellig koffie drinken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.