Verkeer
Stuur appje
Zoek

Roparun van start gegaan in Enschede: 'Hebben heel mooi alternatief neergezet'

Roparun Enschede Emiel Houben RTV Oost 20220604
De eerste deelnemers startten om elf uur 's ochtends
Beeld: RTV Oost / Emiel Houben

De Roparun is om elf uur vanochtend van start gegaan vanaf een bijzondere locatie, namelijk Vliegveld Twenthe. 220 teams zullen in estafettevorm een afstand van zo'n 550 kilometer afleggen. Normaal wordt er gestart in Parijs of Hamburg, maar door corona koos de organisatie ervoor om in Nederland te blijven en werd Enschede het alternatief. De start werd onder andere bijgewoond door ambassadeur Nelli Cooman en burgemeester Roelof Bleker.

In totaal doen er zo'n zesduizend renners mee. Het doel is om geld op te halen voor mensen met kanker. "Tot en met Tweede Pinksterdag gaan we door", aldus directeur Gerard Bakx. Volgens hem is de Roparun elk jaar weer een bezienswaardigheid. "Chauffeurs die mensen begeleiden, fietsers die de renners helpen bij het navigeren, er gaan koks en masseurs mee. Het is echt een gigantisch spektakel."

'Neuzen goede kant op'

In 2021 werd er al een alternatieve Roparun georganiseerd, en ook dit jaar moesten de plannen gewijzigd worden. Toen Bakx in december 2021 directeur werd van het evenement, waren de ontwikkelingen rondom corona nog niet zo rooskleurig. "Ik heb echt moeten besluiten om in Nederland te starten. Dat was even slikken, maar ik kreeg de neuzen al snel dezelfde kant op. De goede kant. En ik ben ervan overtuigd dat we een heel mooi alternatief neergezet hebben."

Start Roparun Fotograaf Leander Varekamp
Lees ook
Roparun start dit jaar vanaf vliegveld Twenthe

Deelnemers konden kiezen uit een noordelijke of zuidelijke route. De zuidelijke route gaat via Haaksbergen en Boekelo al heel snel richting Gelderland. De noordelijke koers gaat via onder andere Losser, De Lutte, Denekamp, Kloosterhaar en Gramsbergen richting Drenthe en Groningen. Vervolgens gaat de route weer naar beneden en komt dan ook nog langs Vriezenveen, Almelo en Markelo. Doorkomstcomités in heel Nederland zijn de afgelopen weken bezig geweest om voor de Roparunners een warm onthaal te organiseren als zij door hun gemeente komen.

Plannen voor 2023

Wat de plannen voor volgend jaar zijn, weet Bakx nog niet. "Ik ga Derde Pinksterdag toch de mensen eens vragen: willen jullie na deze editie echt nog vanuit Parijs starten of willen jullie volgend jaar weer zo’n feestje? Wij als organisatie staan ten dienste van de teams. Dus als de meerderheid weer in Parijs wil starten, dan gaan we weer naar Parijs."

De finish van de Roparun is traditiegetrouw weer op de Coolsingel in Rotterdam. Op dit moment is er al ruim twee miljoen euro opgehaald.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.