Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brahma is Wakker: spelen met woorden op podium èn in film

Woordkunstenaar. Dat is hoe Brahma T. Ramsodit zichzelf ziet. En noemt. Zaterdag gaan zijn eerste show èn film in première. In de stad van woordkunstenaar Willem Wilmink, die ook zijn stad is.

Titel van die film van Ramsodit is ‘Wakker’. Een beladen woord in het huidige tijdsgewricht, maar dat kan de woordkunstenaar niet helpen. Hij gebruikt het, zo stelde hij in 1Twente Vandaag, in de normale, oorspronkelijke betekenis. Wat anderen ervan maken, moeten zij zelf weten.

Volwassen minifilmpje

‘Wakker’ is een minifilmpje van anderhalve minuut. Zo lang als een gemiddeld gedicht ongeveer duurt. En dat is ook precies wat het is: een voorgedragen gedicht ondersteund met filmbeelden. Spoken word als kunstvorm, gevangen in beeld.

In die anderhalve minuut komt de spoken word-show van Ramsodit, die eveneens ‘Wakker’ als titel draagt, samen. De teaser van het filmpje, een flard van net twintig seconden en een primeur in het dagelijkse actualiteitenprogramma van 1Twente, licht een tipje van de sluier op. Zelden zal ‘tipje’ en meer letterlijke betekenis hebben gehad.

icon_main_info_white_glyph

Spoken word

‘Spelen met woorden’, typeert Brahma T. Ramsodit het. Spoken word is een podiumkunst waarin poëzie, rap en performance samenkomen. Soms geïmproviseerd, soms op rijm, maar dat hoeft allemaal niet. De spoken word-artiest brengt iets over op publiek met alleen zijn woordenschat, zijn stem en zijn lichaam als instrumenten.

Ramsodit, zittend op bed. Miniem en subtiel aangelicht. Veel blauw. De tint van zijn huid, de pregnant gekrulde snor, de hoed op zijn hoofd. Je zou denken dat hij ermee slaapt. Een donkerbruine stem. “Ik voel me lichter worden, helder van geest. Ik ben nu meer mezelf dan ik ooit ben geweest.” Een antieke Mercedes - de auto van Ramsodit zelf - rijdt de nacht in.

That’s it.

Wakker: film en show

Maar waarom voelt de spoken word-artiest zich lichter worden? En was hij zichzelf niet, dan? Of minder? De suggestie van die wegrijdende auto als uitnodiging om erachteraan te gaan. De kunstenaar is wakker geworden, kennelijk. En hij heeft iets ontdekt - in zijn slaap of in de dag die kwam - wat hij wil delen met zijn publiek. Welkom. Wie weet herken je er iets in.

Brahma Ramsodit Ernst Bergboer
Brahma T. Ramsodit in 1Twente Vandaag
Beeld: Ernst Bergboer

Dik kans dat Ramsodit daarom koos voor een film(pje)-première mèt een show van veertig minuten. Gedichten mogen dan in een paar zinnen werelden blootleggen, als je je publiek wil meenemen op reis, heb je toch echt wat meer tijd nodig.

Theatraal en intiem

De combinatie van film en spoken word is niet gebruikelijk, maar evenmin helemaal nieuw. Maar Ramsodit en regisseur Michiel Kole zoeken merkbaar naar een optimum. Zowel in de voordracht van de dichter als in cinematografisch opzicht. Maximale zeggingskracht waarbij geen middel wordt geschuwd. Soms scherend langs het randje van theatraal, maar ook klein en intiem.

Ramsodit kan het hebben. Moet het hebben, wellicht. Meer zichzelf dan hij ooit is geweest. Als film (en show) dat waarmaken, kan het niet anders.

Michiel Kohle Ernst Bergboer
Michiel Kole in 1Twente Vandaag
Beeld: Ernst Bergboer

Ramsodit en Kole kennen elkaar van een eerder project: Welterusten. Ook dat was een huwelijk (Ramsodit is ook trouwambtenaar in Enschede) tussen spoken word en film, met de Sheltersuit als dragend thema. Welterusten was voor Ramsodit en Kole de ontdekking van de kracht van woord en beeld ineen. Dat smaakte naar meer. Zaterdag wordt dat ‘meer’ ten doop gehouden.

De teaser van Wakker en Welterusten zijn beide te zien in het gesprek met Brahma Ramsodit en Michiel Kole in 1Twente Vandaag (zie de video hierboven).

Wakker - Brahma T. Ramsodit
Spoken word
Zaterdag 4 juni, 10:30 uur
De Bonbonnière, Concordia
Tickets € 7,50 (klik hier voor meer info)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.