Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose dichters laten zich inspireren door jonge fotografen ROC van Twente

35 Studenten van de fotografieopleiding van het ROC van Twente hebben zich de afgelopen tijd vastgebeten in het thema 'water'. Hun foto's zijn voorgelegd aan een deskundige jury, die de acht mooiste foto's een plekje op de ruiten van de Hengelose bieb gunde. Daar worden ze vergezeld van acht gedichten van evenzoveel Hengelose schrijvers. Woensdag 1 juni om 14 uur is de opening, waarbij iedereen welkom is.

'Water is niet alleen fysiek'

Een van de dichters is de 20-jarige Gianluca Lucchetti uit Enschede. Hij stak z'n hand in een bak met water een maakte daar met z'n andere hand een foto van. Het beeld van de weerspiegeling trof islamdeskundige en publicist Enis Odaci. Hij kreeg de foto toebedeeld, maar was daar erg blij mee: "Ik heb er eerst een half uur naar gekeken en ben daarna aan de slag gegaan. Ik wilde iets doen met die reflectie, die spiegeling, bespiegeling. In de Turkse cultuur staat water voor leven. Het eeuwige leven dat we hebben dankzij hemelwater en de diepte van water staat wat mij betreft voor de kennis die je kunt verkrijgen als je maar lang genoeg blijft studeren. Water is absoluut meer dan alleen het fysieke."

icon_main_info_white_glyph

Samenwerking

De expositie 'Op de ruiten' betreft een samenwerking tussen de Stichting Bernhards Ontmoeting (kwam met het idee en organiseerde de expositie), ROC van Twente (leverde de studenten), kunstenschool Oyfo (leverde een aantal juryleden) en Bibliotheek Hengelo (levert de ruiten). Duotone Hengelo zorgde voor de bestickering. De foto's die de top 8 niet gehaald hebben, worden de komende tijd in de bieb tentoongesteld.

Lasagneschaal

De jonge fotograaf hoefde geen half uur na te denken over wat voor foto hij zou maken: "Het moest iets met het aanraken van water worden. Ik heb het heel letterlijk genomen. De foto oogt uiteindelijk heel mysterieus. Enis Odaci vertelde me net dat hij dacht dat ik m'n hand in een vijver had gestoken, maar het is een met water gevulde lasagneschaal, haha."

Op herhaling

Jeannette Lodeweges van de organiserende Stichting Bernhards Ontmoeting is blij met het resultaat: "Vorig jaar was de eerste keer en de vele positieve reacties hebben ons doen besluiten om dit jaar op herhaling te gaan en ook de komende jaren iets soortgelijks te doen. Dus met studenten van het ROC en Hengelose schrijvers."

icon_main_info_white_glyph

Wie met wie?

Zoals hierboven beschreven liet Enis Odaci z'n gedachten de vrije loop bij een prent van Gianluca Lucchetti. Wouter Munsterman schreef een gedicht bij de foto van Marieke Bijlsma. Monique Wilmer - Leegwater dichtte bij een foto van Rosan Waanders, Miriam Janssen bij Salomé Tetteh Quaye, Naz Ergin bij een beeld van Roxana Keizer en Marieke Zijlstra bij werk van Dione van den Berg, Shervin Nekuee bij iets moois van Nadia ter Braak en tot slot dichtte Isis Zengerink regels bij de foto van Dané Lesscher.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.