De Enschedese kok Joey Roozenboom stond afgelopen maand in de finale van de Jeunes Chefs Rôtisseurs, een culinaire wedstrijd op hoog niveau. Hij werd uiteindelijk vierde. Hij is de vierde generatie uit een horecafamilie. Zijn kookkunsten beoefent hij bij de Bloemenbeek in de Lutte.
Joey volgt de koksopleiding op het ROC van Twente. Zijn leerbedrijf de Bloemenbeek gaf de kok op voor de wedstrijd.
De culinaire wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. De deelnemers treden met leeftijdsgenoten in het strijdperk en tonen hun kookkunsten die door een jury worden beoordeeld.
De kookwedstrijd had afgelopen maand plaats in Beverwijk. Joey moest een driegangenmenu maken en had daar 3,5 uur voor. Echt voorbereiden kon hij zich niet.
Na aankomst was er maar één ding bekend: de jonge kok moest gaan werken met kalfsvlees. Meer ingrediënten wist hij niet.
Hij kreeg een blackbox met allemaal groentes uit het seizoen en daar moest Joey het mee doen. De Enschedeër mocht zelf weten wat hij maakte. Als hij maar gebruikt maakte van rabarber, asperges, kalf, zwezerik, oesters, coquilles en roodbaars. Die ingrediënten moest verplicht worden gebruikt.
De jonge kok kregen binnen de tijd alles af, maar niet helemaal zoals hij dat wilde. “In het begin liep ik wel lekker op schema, toen ging er één ding mis en liep ik vast.”
Twee vakmensen beoordeelden zijn prestaties en keken vooral naar hygiëne en natuurlijk de gerechten. “Er wordt de hele dag op je vingers gekeken of je stiekem niet even wat met je vinger proeft.”
Uiteindelijk werd Joey vierde. “Ik ben best trots op het eindresultaat”, aldus de kok.