Tijdens een speciale vergadering van de Hengelose gemeenteraad is het college van burgemeester en wethouders woensdagavond officieel geïnstalleerd. De wethouders Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen Hengelo), Marie-José Luttikholt (PvdA), Hanneke Steen-Klok (CDA), Gerard Gerrits (VVD) en Claudio Bruggink (D66) hebben hun eed (Steen-Klok), danwel belofte (de rest) afgelegd onder toeziend oog van familie en vrienden. Het college staat voor een groot aantal uitdagingen, maar de wethouders geven eensgezind aan dat ze 'staan te trappelen om te kunnen beginnen'.
Het was druk woensdagavond in het Hengelose stadhuis. Onder het toeziend oog van familie en vrienden werden de vijf wethouders beëdigd. Voordat het zover was, moesten er een aantal formaliteiten worden afgehandeld. De lijsttrekkers van coalitiepartijen BurgerBelangen Hengelo, PvdA, CDA, D66 en VVD dienden officieel bekend te maken wie hun wethouderskandidaat was. De gemeenteraad moest vervolgens daarmee instemmen.
Aanblijvend wethouder Claudio Bruggink moest opnieuw een ontheffing verleend worden, omdat hij in Almelo woont en blijft wonen. De D66’er voldoet hiermee niet aan de zogeheten 'woonplaatsvereiste' die een wethouder heeft. De gemeenteraad kan elk jaar een ontheffing verlenen en deze jaarlijks verlengen. De ontheffing werd aangenomen met 30 voor en 5 tegen.
Ze hebben er allemaal zin in, maar het gaat wel een 'flinke klus' worden: “Het is een gigantische uitdaging de komende vier jaar, maar wel met een groep waar we het goed mee kunnen vinden”, zegt wethouder Jacqueline Freriksen. Zo moeten er veel woningen worden gebouwd en moeten de duurzaamheidsplannen worden uitgewerkt.
Ook de oplopende zorgkosten vergen de komende jaren aandacht : “We hebben een grote opgave binnen het sociaal domein. Momenteel hebben we een structureel tekort van 11 miljoen euro”, zegt wethouder Marie-José Luttikholt. Zij heeft onder andere zorg, welzijn, WMO en cultuur in haar portefeuille. “We moeten er ook voor zorgen dat het Rijk over de brug komt, want dat gebeurt nog onvoldoende. We moeten samen met inwoners in overleg gaan, want je kunt geld maar één keer uitgeven.”