Meldpunt ‘Meld misdaad anoniem’ gaat meldingen nu ook rechtstreeks aan de gemeente melden. Tot voor kort kwamen die bij politie of andere hulp- en handhavingsdiensten terecht.
Veel van de anonieme meldingen werden wel doorgegeven aan de gemeente, maar dat gebeurde pas nadat bijvoorbeeld de politie had vastgesteld dat er ook echt iets aan de knikker was. Anders gezegd: als de politie er iets mee ging doen. Met het abonnement dat de Enschede met het meldpunt sloot, kan de gemeente eerder inspelen op signalen van misstanden. En alle signalen worden dan meegenomen.
Bang dat er nu misschien iets te snel op signalen over overlast of vermeende misdaad wordt gereageerd is gemeentewoordvoerder Ton Kamp niet. “Meldingen worden eerst zorgvuldig onderzocht voordat er wordt opgetreden. Dit helpt ons vooral om een beter beeld te krijgen van wat er speelt in een wijk, in een straat.”
Bij deze meldingen gaat het bijvoorbeeld over fraude of het gebruik van woningen voor wietteelt of (mensen)smokkel. In Enschede, zo vertelde Kamp, zijn in het voorbije jaar meer dan honderd wietplantages opgerold.
De normale route voor tips over foute activiteiten, is de politie. Meld Misdaad Anoniem, kortweg ‘M.’ genoemd, is het vangnet voor mensen die informatie hebben over (vermeende) criminaliteit, maar niet in verband gebracht willen worden met een melding daarover. M. is een onafhankelijke organisatie, die niet verbonden is aan de politie.
Meldingen bij M. worden alleen doorgegeven aan opsporingsdiensten als de anonimiteit van de melder gewaarborgd is.
M. is online en telefonisch (0800 - 7000) bereikbaar.