Nergens is de energiearmoede zo groot als in de Wesselerbrink en nog specifieker in de hobbykamerwoningen. In Enschede-Zuid staan er maar liefst zestienhonderd. Volgens Mascha Baas van D66 zijn die woningen slecht geïsoleerd en slurpen ze energie. De huizen zijn verouderd en slecht onderhouden. Maschja Baas wil dat de energieproblemen snel worden aangepakt met bijvoorbeeld een zogenaamde verzilverlening.
Niet alle woningen zijn overigens verouderd. In het Bijvank zijn de hobbykamerwoningen compleet nieuw opgetrokken en dus energie-arm.
Anders ligt het in onder andere het noordoosten van de Wesselerbrink. “Daar is hulp nodig. Daar wonen de mensen die het meest worden geraakt door energiearmoede. Die 800 euro die ze krijgen is heel mooi, maar het is een pleister op een bloedende wond”, weet Maschja Baas.
Ze wil dat de gemeente helpt met de zogeheten verzilverleningen, waarbij de fikse overwaarde van de woningen gebruikt kan worden om maatregelen te nemen. Omdat het overgrote deel van de woningen is aangesloten op de stadsverwarming zijn er volgens haar niet zo heel veel maatregelen nodig om van het gas af te gaan.
“Heet water voor de verwarming heb je al van Twence, dus je hoeft alleen maar de gaskookplaat te vervangen door een elektrische- of inductiekookplaat en er moet een boiler worden aangeschaft.”
Ze zou het ook toejuichen als op de platte daken van de huizen zonnepanelen worden geplaatst, want dat scheelt ook een slok op de borrel. “Er zijn mogelijkheden voor subsidies. Daar moeten we bij helpen.”
Als ze om zich heen kijkt in haar eigen wijk ziet ze de problemen. “Voor mij is dit ook een persoonlijk motief. Ik woon zelf al tien jaar in de Wesselerbrink en heb een huis kunnen kopen. Toen ik kandidaat werd voor de gemeenteraad heb ik gezegd, dat ik me wil inzetten voor onze buurt. Ik heb rond de gemeenteraadsverkiezingen vijfhonderd briefjes geschreven aan de bewoners van mijn wijk."
De bewoners van de grootste Enschedese wijk zelf om fikse bijdragen vragen om hun huis goed te isoleren, apparatuur te vervangen en zonnepanelen te plaatsen, zal niet veel opleveren is de verwachting.
Het gemiddeld inkomen van wijkbewoners is nog niet de helft van het landelijk gemiddelde. “De politiek kan helpen en het College van Burgemeester en Wethouders moet druk uitoefenen op woningbouwcorporaties, omdat de helft van de hobbykamerwoningen huurhuizen zijn.”
Op de vraag of Ennatuurlijk, die de peperdure stadsverwarming exploiteert, aangepakt moet worden, heeft Baas niet direct een antwoord. Terwijl juist de hoge tarieven van de monopolist een flink deel van de energie-armoede veroorzaakt. Volgens de politica is daar weinig aan te doen.
“We maken ons er zorgen over. Je kunt er niet vanaf. We zitten vast aan landelijke wetten en de marktpositie van Ennatuurlijk.” Maar, zegt ze ook, ‘stadsverwarming is duurzaam, daar zijn we dus voor’.
Volgens het raadslid van D66 moet er snel worden ingegrepen in de Wesselerbrink. “Het zou mooi zijn als we voor de winter iets kunnen doen met die verzilveringslening.”