Het moet een intiem feestje worden voor een select gezelschap aan genodigden, maar woensdag 18 mei zal het vernieuwde waterorgel voor het eerst 'voor publiek optreden'. Voorzitter Benno Goosen van de Stichting Waterorgel Hengelo kan niet wachten, maar kent ook nog wel wat gezonde spanning: "Bij de laatste test deden negen van de 54 lampen het niet. Woensdagmorgen gaat er nog iemand het water in om alles na te lopen, want het mag 's avonds natuurlijk niet misgaan."
Het waterorgel deed jaren geleden voor het laatst dienst in de vijver van het FBK-stadion. Het compleet verroeste instrument is de afgelopen maanden in ere hersteld, zodat in Hengelo weer genoten kan worden van een mooie show met water, muziek en lichtjes. De locatie? Het parkje voor de Bataafse Kamp, de voormalige school die momenteel wordt omgebouwd tot een complex met luxe appartementen.
Oud-wethouder Marcel Elferink maakte zich sterk voor de renovatie en terugkeer van het waterorgel naar een prominente plek in de stad. Hij zal woensdagavond aanwezig zijn, net zoals de huidige vooralsnog demissionaire wethouder Gerard Gerrits, die de opening verricht.
Benno Goosen: "We verwachten zo'n tachtig genodigden. Die kunnen twee keer genieten van een muzikaal arrangement van geluids- en lichttechnicus Mathijs Hummel. Om kwart over negen is de eerste show, maar om kwart voor tien wordt het nog mooier: dan is het inmiddels zo goed als donker en komt de show nog beter tot z'n recht."
Goosen is blij dat de financiën rond zijn gekomen, maar blijft de komende tijd op zoek naar nieuwe sponsoren. Particulieren kunnen zich aansluiten bij de stichting in oprichting 'Vrienden van het Waterorgel'. Vrienden betalen jaarlijks een bedrag voor de exploitatie van het gevaarte. Goosen over de noodzaak daarvan: "Met de installatie van het orgel zijn we er natuurlijk niet. Er kunnen steeds lampen en pompen kapot gaan, daarop moet je voorbereid zijn."
Verder moet de komende tijd nog een aggregaat gehuurd worden voor de stroomvoorziening: "Woensdagavond wordt het waterorgel volledig gebruikt. Alle lampen branden, alle pompen gaan aan en de waterstralen reiken tot acht meter hoog. Dat kost veel stroom. Hij kan ook draaien op de stroomvoorziening van de bouw, maar dan kunnen niet alle pompen en lampen tegelijk aan."
Het drie ton kostende waterorgel werd in mei 2009 onder de vlag van FC Twente Scoren in de Wijk geïnstalleerd in de vijver van het FBK Stadion. In 2015 moest Aqua Musica Twente, zoals het orgel toen heette, weg omdat de vijver gedempt werd. Benno Goosen en Drees Kroes, beide verbonden aan Scoren in de Wijk, gingen op zoek naar geldschieters én een nieuwe plek. Die plek werd gevonden in het parkje langs de Enschedesestraat. De verhuizing en restauratie kostten 260.000 euro. De Stichting Waterorgel Hengelo werd voor één symbolische euro eigenaar. Er is nu nog een gat van 15 mille. Daarvoor heeft Goosen al weer fondsen aangeschreven en met de Vrienden van het Waterorgel Hengelo wil hij de laatste gaatjes dichten.
Als de bouw van de Bataafse Kamp is voltooid, komt de stroom daar vandaan. Dat zal nog enige tijd gaan duren. De rest van Hengelo hoeft niet lang te wachten om van het orgel te kunnen genieten: in de eerste week van juni zijn er verschillende evenementen in de binnenstad; dan moet het waterorgel ook regelmatig van zich laten horen en zien.
Om te beginnen tijdens het Ladies Only Event in het Prins Bernhardplantsoen op 1 en 2 juni. Goosen: "In de toekomst willen we het orgel ook laten spelen op de klanken van een live orkest. Er zijn allerlei mogelijkheden te bedenken waarbij het instrument ingezet kan worden. Bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek."