Na zestien jaar ruilt pastoraal werker Hélène van den Bemt de parochianen van De Goede Herder in Hengelo, de H.H. Jacobus en Johannesparochie in Borne en de Heilige Geestparochie in Hof van Twente in voor de cliënten van De Twentse Zorgcentra. Bij werken met verstandelijk gehandicapten ligt haar hart: "Met hen heb ik in het verleden al ten volste vreugde ervaren. Die puurheid is geweldig, ze analyseren niet alles kapot."
Vrijdag 20 mei neemt Hélène van den Bemt afscheid van de kerk en op 1 juni gaat ze aan de slag bij De Colckhof in Almelo: "Waarom? Deze baan kwam op mijn pad en ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging. Na zestien jaar gewerkt te hebben met parochianen, allemaal katholieke mensen, krijg ik nu met een heel diverse groep te maken. Mensen die van huis uit kerkelijk zijn, maar ook niet-kerkelijke mensen. Allemaal met één duidelijke overeenkomst: ze zijn verstandelijk beperkt."
Van de Bemt legt dat 'beperkt' echter allerminst uit als iets negatiefs: "Het zijn vaak heel pure mensen. De schil die wij rond onze emotie hebben zitten, is bij hen weggevallen. Ze kunnen vaak prachtig lachen, maar ook intens verdrietig zijn en dat dan ook tonen. Het meest trekt me de communicatie met hen. Ik zal straks veel moeten luisteren en dat doe je dan niet alleen met woorden, maar ook met blikken, met lichaamstaal. En daarnaast heb ik natuurlijk veel contact met hun familie en verzorgers."
Een ander groot verschil met de parochianen waarmee ze nu werkt, is de mate van zelfstandigheid van een verstandelijk gehandicapte: "Wie ben ik en wat kan ik? Wat mag ik zelf bepalen en wat niet? Die discussie wordt continu gevoerd in zulke instellingen. De bewoners zijn afhankelijk van de zorg van anderen, maar willen wel graag zin geven aan hun leven. Daarbij kan ik hen en de medewerkers helpen."
De in Noord-Holland geboren Van den Bemt volgde een hbo-opleiding jeugdwelzijnswerk in Den Haag en haar eerste baan was in een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten. Hoewel het heel ander werk betreft nu, is de doelgroep dezelfde. Omdat ze op latere leeftijd theologie heeft gestudeerd, benadert ze zaken nu vanuit een spirituele hoek. En daarbij heeft ze naast zestien jaar ervaring in het parochiewerk ook een kleine tien jaar gewerkt als studentenpastor aan de UT.
De afgelopen zestien jaar heeft Hélène van den Bemt gezien dat het aantal parochianen hard achteruitging. "Toen ik in 2006 begon in Hengelo waren er per jaar nog 120 kinderen die het heilig vormsel ontvingen in één kerk, nu zijn het er nog maar 28, maar dan in vier kerken. Toch geloven mensen nog altijd. Iedereen steekt immers wel eens een kaarsje aan als hij of zij op vakantie een kerk binnengaat? De betekenis en de diepte van het geloven blijft, alleen de plek verandert." En dat gegeven gaat vanaf 1 juni ook op voor de 59-jarige Hengelose zelf.