Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Boekelo

Bewoners Tesinkweide in Boekelo moeten wijken voor Oekraïners: 'Waarom? We hadden willen delen'

Teleurgesteld zijn ze, de huidige bewoners van het voormalige jeugdzorgcomplex Tesinkweide in Boekelo. De twaalf bewoners - die er antikraak wonen - hebben van vastgoed- en leegstandbeheerder Ad Hoc te horen gekregen dat zij binnen een maand moeten vertrekken. De gemeente Enschede heeft het complex aan de Landsteinerlaan namelijk uitgekozen als een van de twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen.

Eerder werd het gemeentelijke kantoor De Noordmolen aan de Molenstraat in Enschede al aangewezen als opvanglocatie voor 300 Oekraïense vluchtelingen. De verbouwing van die locatie om dit mogelijk te maken is onlangs gestart. In de gebouwen van de Tesinkweide zouden 200 mensen voor langere tijd opgevangen kunnen worden. Vanwege de nodige verbouwingen zal dat niet voor 1 augustus zijn.

20220325 Boekelo Tesinkweide Google Maps
Lees ook
Enschede wijst tweede opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan

'Heel zuur'

Voor de twaalf huidige bewoners van Tesinkweide betekent dat een noodgedwongen verhuizing. De meeste van hen - van studenten tot woningzoekenden die geen geschikte vaste woonruimte kunnen vinden - wonen er al enkele jaren. Aan het begin van de week kwam er opeens een brief met de onverwachte boodschap. "We wisten dat Tesinkweide in beeld was", zegt Martijn Dannenberg (21). "Dat is ons ook verteld. Ze hebben het voormalige hoofdgebouw bekeken. Maar nu bleek ineens dat ook onze woningen voor de opvang gebruikt worden."

Lees verder onder de afbeelding

Whats App Image 2022 05 15 at 6 32 30 PM
Het hoofdgebouw van het voormalige jeugdzorgcomplex Tesinkweide in Boekelo.
Beeld: Wilco Louwes

Ja, de bewoners beseffen zich dat zij met een antikraak-contract elk moment te horen kunnen krijgen dat zij op korte termijn moeten vertrekken. Dat is het risico. Maar ze hadden gedacht dat dat zou gebeuren op het moment dat het complex wordt herontwikkeld. "Om plaats te maken voor vluchtelingen is wel heel zuur", aldus Christel Janssen (51). "Die mensen hadden ook de locatie kunnen bezitten waar wij nou heen moeten."

Vervangende woning

De bewoners van Tesinkweide hebben al een bezichtiging gehad in hun nieuwe woning in de wijk Nijverheid in Hengelo, wederom antikraak. Volgens de Boekeloërs heeft hun verhuurder Ad Hoc alles goed geregeld en zijn ze blij dat ze opnieuw buren worden. Echter waren zij liever op het complex Tesinkweide gebleven. "We hebben hier het terrein helemaal opgeknapt, daar is de eigenaar ook heel blij mee", zegt Janssen. "We keken er naar uit om het terrein met de Oekraïense vluchtelingen te delen en alle hulp bieden die er mogelijk is."

Met name het tijdstip van de mededeling steekt de bewoners. "Maandag heeft een van de bewoners de gemeenten nog gevraagd of Tesinkweide nog in beeld was voor de opvang van vluchtelingen. 'We weten van niets', was toen het antwoord. Een dag later kwam de brief", aldus Jort Keetman (30).

“De draagkracht om mensen te helpen gaat zo wel heel snel weg”

Bij de bewoners van Tesinkweide leeft het sterke vermoeden dat de eigenaar van het complex door de gemeente onder druk is gezet, maar zij geloven niet dat er nog iets te doen is aan de gedwongen verhuizing. "Zo werkt dat met een antikraak-contract", aldus Janssen. Toch deelt ze graag het verhaal. "Om te voorkomen dat er opnieuw mensen het huis uitgezet worden om plaats te maken voor anderen. De draagkracht om mensen te helpen gaat zo wel heel snel weg."

'Tiental verhuizingen is makkelijker'

Was het niet beter geweest om een deel van de Oekraïners op te vangen in de woningen waar nu de twaalf bewoners van Tesinkweide hun heil moeten zoeken? Bij 1Twente Vandaag zei gemeentewoordvoerder Ton Kamp daar woensdag over dat het complex zich juist leent voor 200 mensen. "Als er een tiental mensen woont, betekent dit dat er een relatief beperkt aantal mensen moet verhuizen, zodat er veel mensen samen gehuisvest kunnen worden." Hij wil niet zeggen waarom de onderhandelingen met de eigenaar langer duurden dan aanvankelijk gedacht, maar bestrijdt de suggestie dat er druk is uitgeoefend.

De Dorpsraad Boekelo zegt dat zij op tijd door de gemeente is ingelicht en heeft gevraagd voor een alternatief voor de antikraak-bewoners. "Daar wordt volgens het persbericht van de gemeente ook voor gezorgd", aldus voorzitter André de Boer. De gemeente zegt overigens dat dit een zaak van vastgoedbeheer Ad Hoc is. De eigenaar van het complex Tesinkweide, projectontwikkelaar Bart Kienhuis, wil geen uitspraken doen over het proces en verwijst door naar de gemeente Enschede.

20220325 Boekelo Tesinkweide Google Maps
Lees ook
Boekelo wordt de komende jaren iets groter: ruim 100 woningen voor starters en ouderen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.