De Hengeloër geeft de eigen binnenstad nog steeds een zesje. Dit blijkt uit de jaarlijkse binnenstadspeiling van Kennispunt Twente in opdracht van de gemeente Hengelo. In 2021 gaf de inwoner de binnenstad een 6,2 als rapportcijfer, in 2020 was dat een 6,1.
Vier op de tien inwoners (41 procent) vinden dat de binnenstad van Hengelo er in het algemeen de afgelopen twaalf maanden op vooruit is gegaan. Zo'n 25 procent is van mening dat de stad achteruit is gegaan en volgens 26 procent heeft er geen ontwikkeling plaatsgevonden.
Als er wordt gekeken naar de toekomst, dan zijn de inwoners hoopvoller en denkt 56 procent dat de binnenstad er op vooruit zal gaan. Waarom de inwoners dit denken, dat wordt in het onderzoeksresultaat niet vermeld. Mogelijk komt dit door ontwikkelingen in de de binnenstad, waaronder herinrichting van het marktplein en de aangrenzende straten. Daaraan wordt sinds eind vorig jaar gewerkt.
Het belangrijkste doel voor de Hengeloër om de binnenstad te bezoeken is nog steeds een bezoek aan de markt. Dit wordt door 57 procent genoemd, gevolgd door winkelen (56 procent). Boodschappen doen staat op een derde plek met 45 procent, gevolgd door een bezoek aan de horeca met 40 procent.
Veruit de meeste bezoekers, zo'n 77 procent, bezoeken zaterdag de stad, op ruime afstand gevolgd door de woensdag (34 procent). Het aandeel dat minimaal één keer per week naar de binnenstad gaat is gestegen van 43 procent in 2020 naar 51 procent in 2021.
Het winkelaanbod krijgt nét geen voldoende. Inwoners waarderen de kwaliteit van het winkelaanbod met een 5,9 en variatie in het winkelaanbod scoort met een 5,5 het laagst. Als het gaat om veiligheid dan geven inwoners de stad een 7,2. Een zelfde waardering krijgen ook de parkeervoorzieningen voor de fiets.
Het winkelaanbod mag dan matig worden gevonden, de horeca doet het aanzienlijk beter en krijgt een beter rapportcijfer. Zo wordt de kwaliteit zelfs beoordeeld met een 7,5 en krijgt de variatie in het horeca-aanbod een 7,1.
Bijna twee op de tien bezoekers van de binnenstad (19 procent) gaat minimaal één keer per week naar een café of restaurant. Van de horecabezoekers geeft 47 procent aan meestal een restaurant te bezoeken. Een café of kroeg bezoeken wordt door een derde (32 procent) als voornaamste doel genoemd. Een bezoek aan een lunchroom staat met 14 procent op de derde plaats.
Inwoners zijn ook tevreden over de terrassen. Tijdens corona werden deze ruimer opgezet en meer verspreid in de openbare ruimte. Een ruime meerderheid van 72 procent vindt die nieuwe opstelling een toevoeging voor de binnenstad. De ruimere terrassen worden als sfeervol en gezellig gezien, al wordt door inwoners ook genoemd dat het soms te massaal oogt of dat door een bredere opstelling weinig ruimte overblijft.
De algemene waardering voor de binnenstad van Hengelo schommelt al jaren tussen de 5,2 en 6,2, na een lichte stijging in 2020 stagneert het waarderingscijfer.
2016: 5,6
2017: 5,3
2018: 5,2
2019: 5,6
2020: 6,1
2021: 6,2
Opvallend is dat de algemene waardering voor de binnenstad aanzienlijk lager is dan de waardering voor de horeca en culturele sector. Dat komt mogelijk met name door de leegstand én het bestaande winkelaanbod dat voor een groot deel het aanzien van de straten bepaalt.
De culturele voorzieningen in de binnenstad van Hengelo worden (al jaren) goed gewaardeerd. De bibliotheek scoort het hoogst met een 8,2, gevolgd door Metropool (8,1) en de schouwburg (7,9). De bioscoop scoort een ruime voldoende met een 7,3.
Als het gaat om beeldende kunst dan geeft een meerderheid (57 procent) aan dat aanwezigheid van beeldende kunst een positieve bijdrage levert aan de beleving in de binnenstad.
Van de mensen die de binnenstad niet of nauwelijks bezochten in 2021, geeft 56 procent als reden op alle boodschappen in de buurt of de eigen wijk te halen. Voor 40 procent was corona in 2021 een reden om niet in de stad te komen. Zo’n 37 procent geeft aan de sfeer en gezelligheid in de binnenstad te missen én 35 procent vindt de kwaliteit van het winkelaanbod slecht.
Link: Rapport Kennispunt Twente
De gemeente Hengelo laat jaarlijks een binnenstadspeiling uitvoeren door Kennispunt Twente via het Hengelo Panel. Het onderzoek is van 7 tot en met 19 december 2021 gehouden. Het Hengelo Panel is een grote groep inwoners, die een aantal keer per jaar via internet een vragenlijst invult. Zo weet de gemeente wat inwoners belangrijk vinden. De resultaten van de peiling worden gebruikt voor de Binnenstadsmonitor van de gemeente en voor het binnenstadsbeleid in het algemeen.