Verkeer
Stuur appje
Zoek

320 Vuurwerkrampknuffels komen samen in één knuffel en een boek

Over drie dagen staat Enschede weer stil bij die beruchte 13 mei 2000, de dag van de Vuurwerkramp. Tastbare herinneringen aan de ramp zijn er genoeg: 320 knuffels, beschilderde houten schuttingdelen en maquettes. Maar wat doe je ermee? De werkgroep Roombeek 2020 geeft deze week het antwoord: ze presenteren een bijna momentaal Knuffelboek met foto’s van alle knuffels en begeleidende briefjes die op de gedenkplekken werden achtergelaten. “Een boek zonder woorden waar troost en medeleven uitspreekt”, zegt Hadassa Meijer van de werkgroep.

Museumfabriek

Omdat niet alle 320 bewaarde knuffels in collectie van de Museumfabriek kunnen worden opgenomen, is een van de knuffels gevuld met haren of pluisjes van alle andere knuffels. Die wordt in een vitrine tentoongesteld en staat model voor de tekens van medeleven die massaal op gedenkplekken werden neergelegd.

Eerste boek

Oorspronkelijk was het plan om het boek twee jaar gelden te presenteren bij de 20-jarige herdenking van de Vuurwerkramp. Door corona kwam dat er niet van. Nu is het eindelijk zover. Het eerste Knuffelboek dat AKI-studenten maakten, wordt woensdagmiddag om 12.00 uur in de Museumfabriek uitgereikt aan burgemeester Bleker. Ook wordt die ene knuffel met DNA van alle andere beestjes overhandigd aan het museum.

Arkepand

Daarmee is er weer een hoofdstuk afgesloten van de Vuurwerkramp. Direct na de ramp werden bij het voormalig Arkepand aan de Deurningerstraat talloze bloemen en knuffels neergelegd als blijken van troost en medeleven.Tijdens en na de stille tocht kwamen er nog meer bij. Ze bleven er dagenlang liggen, maar werden uiteindelijk gewassen, in plastic zakken verpakt en twintig jaar bewaard.

Schutting

Ook de beschilderde houten schuttingdelen die de binnenring van het rampgebied afsloten, bleven bewaard. Uiteindelijk werden er twee delen van de ondergang gered. Die komen ook in het museum te staan evenals de maquettes van Roombeek voor de ramp en van de nieuwbouwplannen voor de wijk.

Trots

“Ik ben trots op het boek. Dit geeft ook aan dat als je medeleven nodig hebt, dat dat er is. Het is mooi dat ik het kan bewaren voor mijn kinderen en de verhalen van die dag kan vertellen. Ik heb de stad als een warm bad ervaren”, zegt Meijer die zelf haar woning aan de Renbaanstraat en al haar bezittingen kwijtraakte door de enorme ontploffing.

Wunderkammer

Al die objecten krijgen nu een permanente plek in het museum in een van de zogeheten Wunderkammers. “Inclusief interviews met mensen die het hebben meegemaakt”, aldus Meijer.

Het Knuffelboek heeft een oplage van een paar honderd exemplaren. Die zijn voor 39,95 te koop in de museumwinkel en bij het Huis van Verhalen in Prismare. Bij genoeg belangstelling wordt er bijgedrukt, belooft Meijer.

Huis van Verhalen

Wat zij zelf gaat doen op vrijdag 13 mei? “Ik ben in het Huis van Verhalen om met mensen een kop koffie te drinken en een praatje te maken. Om half vier ben ik bij het monument. Dichtbij de mensen die de ramp hebben meegemaakt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.