Tijdens 'corona' waren er al wel vermoedens, maar nu merken de betrokken instanties allemaal dat het aantal mensen dat zogeheten 'verward gedrag' vertoont toeneemt. Volgens Denise Bosma van Ixta Noa is het aantal meldingen niet eens de beste graadmeter, 'omdat lang niet alles gemeld wordt'. Bosma: "Om mensen op het spoor van het hulpinstanties te zetten, hebben we nu samen een 'sheet' ontwikkeld. Een leidraad richting de juiste hulp."
Ixta Noa is een landelijke organisatie die volledig draait op ervaringsdeskundigen, met vestigingen in Hengelo en Enschede. In Hengelo werkt Ixta Noa samen met Wijkracht en Mediant. Dit doen ze in de vestiging BijMozart aan de Mozartlaan in Klein-Driene. Dit is een inloopvoorziening voor 'mensen die worstelen met de psychische kwetsbaarheid van zichzelf of iemand in hun omgeving'.
"Wij zijn heel erg gegroeid in coronatijd", vertelt Denise Bosma. "Veel voorzieningen gingen dicht, zelfs behandelingen stopten, maar wij vonden: er moet voor deze mensen íets open zijn. Dat vond de gemeente gelukkig ook. Hier kunnen mensen hun verhaal kwijt, bouwen ze aan hun netwerk en krijgen ze weer motivatie om hun leven op de rit te krijgen." We zijn de afgelopen twee jaar van drie naar vijf medewerkers gegroeid en zagen ook het aantal vrijwilligers fors toenemen."
En dat is volgens Bosma niet uit luxe, maar omdat de vraag groeit: "Er komt nog een hausse aan van jongeren met een ontwikkelingsachterstand aan en er is ook meer huiselijk geweld aan het licht gekomen in coronatijd. Daarnaast moeten we steeds puzzelen: we willen vol gaan voor preventie, om te voorkomen dat verward gedrag uitmondt in bijvoorbeeld een mishandeling of een overlijden, maar daarnaast zijn we ook druk met de lopende zaken."
Psychische problemen kunnen leiden tot verward gedrag. Het kan iedereen overkomen; in de war raken. Een onverwachte gebeurtenis kan tot verwarring en heftige emoties leiden. Een ongeval, een overlijden, een mishandeling of getuige zijn van een heftige gebeurtenis; het kan leiden tot trauma’s.
Bosma juicht de komst van meer inloopplekken dan ook van harte toe. Of dat nu bij Ixta Noa is of bij soortgelijke instanties: "Hoe meer inloopplekken er zijn, hoe beter. Wij zijn uniek, omdat we als enige volledig met ervaringsdeskundigen werken, maar mensen kunnen zich ook op andere plekken thuis voelen. Wij juichen elk goed initiatief op dit gebied toe."
Samen met Wijkracht, Mediant, Politie Twente, Tactus Verslavingszorg, Intact Herstel&Zelfhulp en Humanitas Onder Dak heeft Ixta Noa nu een 'sheet' ontwikkeld om verward gedrag meer aandacht te geven en mensen te informeren over hoe ze verward gedrag kunnen signaleren en wat ze vervolgens kunnen doen. Het document hangt vanaf deze week als poster op verschillende plekken in Hengelo, ligt her en der als flyer en is online te vinden.
Artikel gaat verder onder afbeelding
Bosma: "Het ding is bedoeld voor alle Hengeloërs, iedereen moet 'm kunnen lezen. Als iemand verward gedrag vertoont, dan heeft dit gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Hoe ga je hier als familie, buren, vrienden of collega’s mee om? Hoe kun je dan contact houden en waar kun je met je vragen of voor hulp terecht? Dat lees je hierin."
De organisaties versterken de onderlinge samenwerking door regelmatig te overleggen en door het stimuleren van initiatieven die bijdragen aan het zo vroeg mogelijk signaleren van verward gedrag. Denk dan aan ontmoetingsmomenten en activiteiten in buurten en wijken. "Zo vroeg mogelijk hulp bieden; dat is wat we willen. Hoe meer mensen verward gedrag herkennen en weten hoe te handelen, hoe beter en sneller wij en onze partners hulp kunnen bieden."