Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Henri Wijdeveld (98) vluchtte als dwangarbeider: "Ik liep 60 kilometer van Zeddam naar Hengelo"

De kogels vlogen hem om de oren tijdens de tocht naar het Duitse Rees. De inmiddels 98-jarige Henri Wijdeveld herinnert het zich nog goed. Hij wilde maar één ding: terug naar zijn ouders in Hengelo. Het lukte hem uiteindelijk om na een wandeltocht van ruim zestig kilometer levend thuis aan te komen.

Heemaf

Wijdeveld woont inmiddels al jarenlang in Baarn, maar is geboren en getogen in Hengelo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij de Heemaf, de Hengelose Elektrische en Mechanische Apparaten Fabriek, vlakbij zijn ouderlijk huis aan de Bornsestraat in Hengelo.

Dwangarbeid

Na een omsingeling van de fabriek door de Duitsers werden Wijdeveld en veel van zijn collega's op de trein gezet om te gaan werken als dwangarbeider. Eerst in Zwolle, daarna in de buurt van Wageningen. Op het moment dat de groep met de trein naar een kamp in het Duitse Rees wordt gebracht, wordt de trein aangevallen door geallieerde vliegtuigen.

Wijdeveld overleeft de aanval door in een greppel te springen. Daarna slaat hij op de vlucht en gaat te voet van Zeddam naar Hengelo. Een tocht van ruim zestig kilometer dwars door weilanden, met overal op de loer liggende Duitse militairen. Bekijk hierboven zijn indrukwekkende verhaal.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.