Het tapijt van Bayeux is wereldberoemd, maar veel Hengeloërs zullen er nog nooit van gehoord hebben. Wat betreft Roel Kok komt daar nu verandering in. Kok schreef samen met historicus Marco Krijnsen een boek over de Nederlandse versie van dit kunstwerk. Waarom? Omdat het vanaf volgende week negen dagen in Hengelo wordt tentoongesteld.
Even voor de duidelijkheid: het origineel is een 70 meter lang en 50 centimeter hoog borduurwerk dat al bijna duizend (!) jaar in het Normandische Bayeux valt te bezichtigen. Het beeldt de Slag bij Hastings in 1066 uit. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vermoedelijk enkele jaren later, in 1068, vervaardigd.
Het oorspronkelijke doek vormde voor velen een inspiratiebron, ook voor een Haagse schilder die werkte met verstandelijk beperkte kunstenaars. Roel Kok: "Nadat deze man zo'n twintig jaar geleden een bezoek aan Bayeux had gebracht, gaf hij zes van z'n pupillen de opdracht een deel van het kleed in ieders eigen stijl na te maken. Uiteindelijk zijn alle 58 scenes nageschilderd en die 58 schilderijen hebben lange tijd in opslag gelegen in Leiden. Een familielid van mij kocht de collectie en nam de werken mee naar Drenthe. Uiteindelijk zijn ze in mijn handen gekomen en nu gaan de doeken voor het eerst tentoongesteld worden."
Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen
Onder de noemer 'Het tapijt van Bayeux - maar dan anders' worden de schilderen geëxposeerd in de Brinkpassage, in de Brink 186. Vrijdag 13 mei om 16.00 uur is de opening. Tegelijkertijd wordt het boek gepresenteerd dat Kok samen met Marco Krijnsen schreef: "Hierin is het verhaal over het oorspronkelijke werk en de kopieën opgetekend en daarnaast zie je afbeeldingen van elk van de 58 nagemaakte schilderijen naast de oorspronkelijke scene. Marco Krijnsen verzorgde het journalistieke deel, ik deed de rest. Na het boek 'Ons Tuindorp' is dit onze tweede coproductie."
De expositie 'Het tapijt van Bayeux - maar dan anders' is gekoppeld aan de vierde Art Brut Biënnale, die eveneens te bezoeken is van 14 tot en met 22 mei. Deze wordt op een steenworp afstand gehouden in het voormalige V&D-pand aan de Brink. "De expositie in de Brinkpassage sluit naadloos aan op de Art Brut Biënnale", vertelt Kok. Ook hier betreft het kunst vervaardigd door mensen die beperkt danwel gezegend zijn met een verstandelijke handicap of een psychische aandoening. Kok: "De werken die wij exposeren zijn van een verbluffende schoonheid en hebben geweldige kleuren. Ik denk dat de bezoekers overdonderd zullen zijn."
Van 14 tot en met 22 mei wordt voor de vierde keer de internationale Art Brut Biënnale in Hengelo gehouden. Ruim 150 kunstenaars uit 10 landen met een verstandelijke beperking of psychische problematiek exposeren hun werk. De biënnale is de grootse expositie in haar soort in Europa. Naast de expositie is er een randprogramma bestaande uit een atelierplein, kunstwerkplaats voor kinderen, workshops, rondleidingen en optredens. Beide exposities zijn van 14 tot en met 22 mei gratis te bezoeken, van 10.00 tot 18.00 uur. Het volledige programma is te vinden op de website www.artbrutbiennale.nl. Binnenkort gaat ook de site www.tapijtvanbayeux.nl live.
Tijdens de officiële opening zal het eerste exemplaar van het boek (oplage 999 ex.) aan 'een bijzonder iemand' worden overhandigd. Kok wil nog geen naam noemen. Evenmin wil hij iets loslaten over de derde coproductie van hem en Marco Krijnsen: "Het handelt over een Twentse geschiedenis en Hengelo komt er uiteraard ook in voor, maar meer zeg ik nog niet."